unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

70 godina zajedno

Djeca na prvom mjestu

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Europa je bila izmučena, a milijuni djece trebali su pomoć kako bi preživjeli. Zato je 1946. na prvom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesena jednoglasna odluka − osnovat će se UNICEF, posebna agencija kojoj će dobrobit djece svijeta biti najvažnija zadaća. Bilo je to 11. prosinca prije 70 godina.

U godinama nakon rata UNICEF je svaki dan hranio šest milijuna gladnih dječjih usta. Među njima je bila i Audrey Hepburn, ali i velik broj djece u našim krajevima. Tadašnja Jugoslavija bila je jedna od zemalja koje su prve počele primati UNICEF-ovu pomoć.

Naš 70. rođendan prilika je da se svega prisjetimo i da proslavimo sve što zajedno sa svojim donatorima već sedam desetljeća radimo za djecu.

Trojica dječaka izbjegla iz Bosne i Hercegovine u privremenom kampu Resnik (1992.) Trojica dječaka izbjegla iz Bosne i Hercegovine u privremenom kampu Resnik (1992.)

Čaša mlijeka – za svako dijete

Malo je poznato da je UNICEF imao ključnu ulogu u razvoju modernog mljekarstva u Hrvatskoj i drugim državama tadašnje Jugoslavije. Izgrađene su mljekare u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a kasnije i tvornice za proizvodnju mlijeka u prahu u Osijeku i Županji. UNICEF je osigurao najmodernije strojeve za proizvodnju pasteriziranog mlijeka i pomogao da se educiraju radnici. Trajno mlijeko moglo se jednostavno transportirati u sve krajeve zemlje kako bi se nahranila gladna dječja usta. Mlijeko se besplatno dijelilo u školama, a brojnoj djeci to je bio jedini obrok u danu.

Najmodernijim strojevima opremljene su 4 tvornice mlijeka u prahu i 16 konzumnih mljekara Najmodernijim strojevima opremljene su 4 tvornice mlijeka u prahu i 16 konzumnih mljekara

Mnogi se i danas sjećaju dvopeka, kolutova žutog sira, okusa gorkog ribljeg ulja, ali i prve čokolade! Sve je to bilo u UNICEF-ovim paketima pomoći.  

Pomoć za najranjiviju djecu

UNICEF se posebno brinuo o djeci koja su u ratu ostala bez roditelja, o udomljenoj djeci i djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Osigurali smo i sirovinu od koje su domaće tvornice izradile više od 200 000 pari dječjih cipela i gotovo 37 000 deka. Niz ustanova za slijepu i slabovidnu, gluhonijemu i djecu s različitim teškoćama dobilo je potrebnu opremu i nastavna sredstva, među njima i Zavod za gluhonijemu djecu u Zagrebu.

Za djecu je proizvedeno više od 36 tisuća deka Za djecu je proizvedeno više od 36 tisuća deka

Obrazovanje za bolju budućnost

Briga za kvalitetno obrazovanje djece uvijek nam je bila važna. Upravo je UNICEF zaslužan za uvođenje tehničke kulture u škole. U svakoj školi opremljen je kabinet za tehnički odgoj, a u seoskim školama UNICEF je pokrenuo programe razvoja praktičnih znanja, vještina i radnih navika. Obnovljene su seoske škole, a pokrenut je i program školskih vrtova i uzgoja domaćih životinja. U Splitu, Karlovcu, Kninu i Varaždinu osnovani su centri za profesionalnu orijentaciju i osposobljavanje mladih. UNICEF je osigurao moderne strojeve i aparate, što je omogućilo stručno osposobljavanje nezaposlenih mladih ljudi.

UNICEF je osigurao opremu za praktičnu obuku i nastavu u 55 srednjih medicinskih škola UNICEF je osigurao opremu za praktičnu obuku i nastavu u 55 srednjih medicinskih škola

Zdravlje je najvažnije

Malariju danas smatramo egzotičnom bolesti, no nekad je ona u Hrvatskoj uzimala velik danak. Posebno su ugroženi bili dalmatinska obala i dolina Neretve, ali malarije je bilo i u Slavoniji. Zahvaljujući velikoj akciji, koju su zajedničkim snagama proveli Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, malarija je u Hrvatskoj već dugo dio prošlosti. Isto je i s drugim teškim i opasnim bolestima poput bruceloze, trahoma i tuberkuloze, koje su danas rijetkost ili ih uopće nema. 

U programu osobne higijene i iskorjenjivanja mikoze djeci je podijeljeno 620 tona sapuna U programu osobne higijene i iskorjenjivanja mikoze djeci je podijeljeno 620 tona sapuna

Nakon Drugog svjetskog rata smrtnost djece u našim krajevima bila je iznimno visoka. Godine 1950. u Hrvatskoj je umiralo 118 na 1000 rođene djece. To se moralo promijeniti. UNICEF je u suradnji s vlastima započeo program „Majka i dijete”. Kako bi naobrazba bila što kvalitetnija, škole za primalje i medicinske sestre postale su četverogodišnje srednje škole za koje je UNICEF osigurao opremu.

Program zdravstvene zaštite majke i djeteta utjecao je na veliko smanjenje smrtnosti dojenčadi u našoj zemlji Program zdravstvene zaštite majke i djeteta utjecao je na veliko smanjenje smrtnosti dojenčadi u našoj zemlji

Osigurani su i oprema i lijekovi te doškolovanje kadrova u inozemstvu za 36 dispanzera za majke i djecu, desetke laboratorija i školskih ambulanti, a otvoreno je i 101 savjetovalište za žene i djecu. Osnovani su i opremljeni posebni odjeli za brigu o prijevremeno rođenoj djeci, a zahvaljujući UNICEF-u otvoren je i Centar za majke i djecu, danas dječja bolnica u Klaićevoj.

Donacijama inkubatora formirano je 8 centara za prijevremeno rođenu djecu Donacijama inkubatora formirano je 8 centara za prijevremeno rođenu djecu

UNICEF – prvi u samostalnoj Hrvatskoj

Ratne 1991. UNICEF je otvorio svoj Ured za krizne situacije. Bili smo prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, i to i prije službenog priznanja naše zemlje. Vremena za čekanje nije bilo, djeci i njihovim obiteljima trebala je hitna pomoć.

Konvoj kamiona prema Sarajevu vozio je deke, odjeću, hranu i lijekove za djecu. UNICEF-ov izvršni direktor inicirao je „tjedan mira“ kojim je započela dostava hitnih potrepština. Konvoj kamiona prema Sarajevu vozio je deke, odjeću, hranu i lijekove za djecu. UNICEF-ov izvršni direktor inicirao je „tjedan mira“ kojim je započela dostava hitnih potrepština.
Školski pribor za ratom pogođene škole Školski pribor za ratom pogođene škole
Djeca i njihova učiteljica u skloništu za vrijeme uzbune zbog zračnog napada na Zagreb. UNICEF je tijekom domovinskog rata osiguravao lijekove, odjeću, potrepštine za najmlađu djecu, opremu za škole i psihosocijalnu podršku Djeca i njihova učiteljica u skloništu za vrijeme uzbune zbog zračnog napada na Zagreb. UNICEF je tijekom domovinskog rata osiguravao lijekove, odjeću, potrepštine za najmlađu djecu, opremu za škole i psihosocijalnu podršku

Nakon završetka Domovinskog rata u našem su fokusu druge teme: obrazovanje o opasnostima od mina, rodilišta prijatelji djece, obrazovanje o dječjim pravima, podrška udomiteljstvu, podrška roditeljima u prvim godinama života djece i mnoge druge.

Među najupečatljivijima  svakako su bile akcije „Stop nasilju među djecom”, „Svako dijete treba obitelj” i „Prve tri su najvažnije!”. Akcije i kampanje pokretane su s ciljem da društvo potrebe djece stavi na prvo mjesto.

Kampanja je podigla svijest građana o udomiteljstvu, a zabilježeno je 110 novih udomitelja djece koja ne mogu odrastati u svojim biološkim obiteljima Kampanja je podigla svijest građana o udomiteljstvu, a zabilježeno je 110 novih udomitelja djece koja ne mogu odrastati u svojim biološkim obiteljima

Prvi kad je najpotrebnije

Uz nove izazove, UNICEF nije zanemario svoju prvotnu zadaću – hitnu humanitarnu pomoć u kriznim situacijama. Danas UNICEF djeluje u 192 zemlje svijeta, a zahvaljujući stalnim donatorima diljem svijeta, UNICEF je u stanju uputiti pomoć u bilo koji dio svijeta u roku od 24 sata.

Kada neku zemlju pogodi potres, tsunami, uragan, ratni sukob ili poplava – mi smo tu za one najranjivije. Pokazali smo to i nakon poplava koje su pogodile našu zemlju u svibnju 2014. godine, ali i u vrijeme velikog izbjegličko-migrantskog vala za vrijeme kojeg je kroz našu zemlju prošlo više od 650 tisuća ljudi.

Kada je 1946. osnovan, nitko nije vjerovao da će 70 godina kasnije svijet i dalje trebati UNICEF. No i sada, u 21. stoljeću, milijuni djece trebaju našu pomoć. Mi smo njihov glas. Ako se ujedinimo u stvaranju svijeta u kojem će svakom djetetu biti zagarantirano zdravlje, obrazovanje, jednakost i zaštita, imamo priliku ispuniti ono što svijet duguje djeci. Samo zajedno možemo stvarati svijet dostojan djeteta.

UNICEF i Hrvatska u 21. stoljeću 

UNICEF potiče i stvara partnerstva za djecu  s poslovnim sektorom, nevladinim organizacijama, državnim institucijama, slavnim osobama, stručnjacima i volonterima, kako bi se zajednički gradilo društvo u kojem svako dijete postiže svoje pune potencijale.  Cilj djelovanja Vlade RH i UNICEF-a jest povećati kvalitetu života najranjivije djece u Hrvatskoj.

Prioriteti djelovanja Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj su: 

 • Rani razvoj djece

  Rani razvoj djece

  Podrška najugroženijim skupinama djece, rodilišta prijatelji djece, predškolsko obrazovanje, rana intervencija, skrb za prijevremeno rođenu djecu i potpora dojenju.

 • Zaštita djece

  Zaštita djece

  Pomoć djeci u kriznim situacijama, zaštita od nasilja, omogućivanje odrastanja u obiteljskom okruženju, pravosuđe za djecu, gradovi prijatelji djece, prava djece u medijima i poslovnom sektoru.

 • Pomoć djeci u svijetu

  Pomoć djeci u svijetu

  UNICEF, uz podršku hrvatskih građana i tvrtki, osigurava pomoć za djecu u zemljama pogođenima najtežim humanitarnim krizama.

 • Istraživanja

  Istraživanja

  Prikupljanje podataka o tome kako djeca žive, koji su ključni problemi u ostvarivanju dječjih prava i gdje je potrebno učiniti više kako bi se situacija poboljšala.