unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Briga o podacima donatora

Brinemo se o podacima donatora

UNICEF provodi programe za djecu širom svijeta zahvaljujući podršci donatora. Ni jedan od naših programa za pomoć najranjivijoj djeci ne bi bio moguć bez Vas. Stoga nam je važna briga o Vašim podacima, u koje dobivamo uvid kada donirate za najmlađe.
U nastavku možete doznati više o tome kako prikupljamo, koristimo i čuvamo Vaše osobne podatke.
Molimo vas da pozorno pročitate ovaj tekst. Dajući nam uvid u svoje osobne podatke, istovremeno pristajete na njihovo prikupljanje i korištenje na načine opisane u tekstu.
Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno nazovite naš Odjel za podršku donatorima na 01 4095 855, od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati ili nam pošaljite elektroničku poruku na donacije@unicef.hr.

Tko smo mi

Ured UNICEF-a za Hrvatsku dio je međunarodne humanitarne organizacije koja se financira isključivo dobrovoljnim donacijama građana, tvrtki, fondacija i vlada. Podrška donatora iznimno je značajna u našoj zajedničkoj misiji za djecu, stoga se s velikim poštovanjem i odgovornošću brinemo o Vašim podacima.

Kako prikupljamo podatke

Podaci su ključni u našem nastojanju da pomognemo najranjivijim djevojčicama i dječacima u Hrvatskoj i svijetu. Pomažu nam da za djecu djelujemo na najučinkovitiji mogući način te da naša komunikacija s Vama bude pravovremena i relevantna.
Podatke prikupljamo u sljedećim situacijama i na sljedeće načine:

  • Kada ste u izravnoj interakciji s nama – primjerice, kada s našim predstavnicima potpisujete trajni nalog za doniranje UNICEF-u, donirate nam sredstva općom uplatnicom ili nazočite nekom našem događaju. Ponekad ćete komunicirati s tvrtkom ili organizacijom koja djeluje u naše ime, no mi smo i dalje ti koji su odgovorni za Vaše podatke.
  • Kada ste u interakciji s trećom stranom – primjerice ako donirate UNICEF-u koristeći internetsku stranicu koja nije UNICEF-ova. U tim slučajevima pazimo da i oni maksimalno štite Vaše podatke.
  • Kada posjetite našu internetsku stranicu – prikupljamo podatke poput onih o podstranicama koje posjećujete ili o poveznicama koje klikom odabirete. Ti nam podaci pomažu da unaprijedimo svoju stranicu i Vaše korisničko iskustvo te da s Vama dijelimo informacije ili apele za koje mislimo da će vas zanimati. Kao i većina drugih internetskih stranica, i mi pritom koristimo „kolačiće”, no ti se podaci koriste kao skupne, anonimne informacije iz kojih se ne mogu identificirati pojedinci. Više o upotrebi „kolačića” možete saznati ovdje.
  • Iz drugih izvora podataka koji su javno dostupni – kako bi nam pomogli da Vas bolje razumijemo i osiguramo da je naša komunikacija prilagođena Vama! Da bismo to mogli, ponekad ćemo se koristiti javno dostupnim izvorima podataka (poput telefonskog imenika) ili informacijama objavljenima u medijima.

Koje podatke prikupljamo

Podaci koje prikupljamo ovisit će o vrsti komunikacije s Vama, ali mogu uključivati Vaše ime, poštansku adresu, e-adresu, broj telefona ili mobitela, bankovne podatke, OIB, datum ili godinu Vašeg rođenja te spol.

Također čuvamo podatke o Vašim donacijama, kampanjama u koje ste se uključili, događajima na koje ste se prijavili ili na kojima ste sudjelovali te važne pojedinosti iz komunikacije s našim kolegama i kolegicama iz Odjela za podršku donatorima.

Sve to radimo kako bismo s Vama komunicirali na najprikladniji način jer znamo da to puno znači velikom broju donatora koji nas podržavaju.

Ponekad ćemo možda koristiti i usluge treće strane da nas podrži u ovom radu – doznajte više o tome u dijelu „S kim dijelimo vaše podatke”.

Kako koristimo Vaše podatke

Koristit ćemo Vaše podatke u komunikaciji o dječjim pravima i potrebama, za koje procijenimo da bi Vas mogli zanimati, ili u administrativne svrhe. Radi se, primjerice:

  • o pružanju informacija koje ste sami zatražili od nas ili za koje se može razumno pretpostaviti da ih očekujete
  • o komunikaciji u vezi s Vašim donacijama i o provjeri podataka o njima
  • o obavještavanju o novostima u našem radu za djecu i o tome koliko u njemu znači Vaša podrška te o obavještavanju o drugim načinima na koje nas možete podržati
  • o obrađivanju Vaše donacije te o provjeri financijskih transakcija
  • o pozivima na sudjelovanje u UNICEF-ovim događanjima ili u našim istraživanjima
  • o informacijama o natječajima za zaposlenje u UNICEF-u na koje ste se prijavili.

Ovisno o tome na koji ste način kontaktiranja pristali, možemo Vam se javiti poštom, telefonom ili elektroničkom poštom. U svakom trenutku možete promijeniti način na koji Vam se javljamo tako što ćete nazvati naš Odjel za podršku donatora – molimo pročitajte odjeljak „Kako možete promijeniti način na koji želite da Vas kontaktiramo”.

Kada unesete podatke u obrazac na našoj internetskoj stranici te ga počnete ispunjavati, ali ga ne dovršite uspješno, možda ćemo Vam poslati e-poruku da bismo provjerili možemo li Vam kako pomoći u slučaju da ste se susreli s nekom poteškoćom.

Ako biste željeli da ne analiziramo Vaše podatke ili da ih ne povezujemo s javno dostupnim podacima, molimo Vas da to javite našem Odjelu za odnose s donatorima.

S kime dijelimo Vaše podatke

Povremeno ćemo Vaše podatke podijeliti s partnerima, pružateljima usluga i dobavljačima, koji u naše ime provode aktivnosti (koje posredno pridonose dobrobiti djece) dogovorene ugovorima. Time je zajamčeno da suradnici djeluju isključivo prema UNICEF-ovim uputama te da Vaše podatke neće koristiti za svoje vlastite svrhe ili ih dijeliti s trećim stranama.

Naši suradnici poštuju standarde zaštite osobnih podataka te imaju uspostavljene sustave i procese kojima se štiti privatnost vaših podataka. Obećavamo da će Vaši podaci uvijek biti sigurni s nama te da ih nikada nećemo prodati ili zamijeniti za informacije s drugim organizacijama.

Ako ste korisnici društvenih mreža, Vaše ćemo podatke možda upotrijebiti kako bismo vama i drugima poput Vas putem tih platformi javili najnovije vijesti i informacije o tome kako možete podržati ranjivu djecu. Ciljanu komunikaciju i oglašavanje na društvenim mrežama možete onemogućiti na internetskim stranicama ili aplikacijama kao što su Facebook, Instagram i Google.

Postoji mogućnost da ćemo otkriti Vaše osobne podatke ako se to od nas traži zakonom ili ako vjerujemo da je takav čin nužan za zaštitu i obranu prava, vlasništva ili sigurnosti UNICEF-a, naših internetskih stranica, naših posjetitelja te za druge zakonske svrhe.

Kako čuvamo Vaše podatke

Pazimo da su uspostavljene sve odgovarajuće kontrole kako bismo se dobro brinuli o Vašim podacima.

Svi djelatnici koji imaju pristup osobnim podacima razumiju važnost čuvanja Vaših podataka u svakom trenutku te prolaze obuku koja im u tome pomaže.

Osiguravamo najstrože kontrole za financijske, osjetljive i druge kategorije podataka u skladu s regulatornim i pravnim obvezama za upravljanje ovim vrstama informacija.

Ponekad ćemo podatke koje ste nam dali prenijeti drugim našim uredima te ćemo se za to morati koristiti pružateljem usluga ili partnerom izvan Europskog gospodarskog prostora (EEA), što potencijalno može uključivati i neku zemlju koja nema istu razinu zaštite podataka kao Hrvatska. U tim slučajevima poduzimamo sve mjere kako bismo osigurali sigurnost Vaših podataka, uključujući i poštovanje sporazuma između EU-a i SAD-a o zaštiti privatnosti.

Kada jednom zaprimimo Vaše podatke, dajemo sve od sebe kako bi oni bili sigurni u  našim sustavima i tijekom prijenosa između naših sustava i naših partnera koji rade za nas.

Koliko dugo čuvamo Vaše podatke

Čuvat ćemo Vaše osobne podatke koliko to bude potrebno za konkretnu aktivnost te za ispunjavanje pravnih ili regulatornih obveza. To činimo zato da Vam možemo pružiti usluge ili informacije koje ste zatražili, radi njegovanja odnosa s Vama te kako bismo osigurali da Vam se ne javljamo ako ste tako zatražili.

Imate pravo zatražiti da više ne obrađujemo Vaše podatke, a to možete učiniti kontaktiranjem Ureda UNICEF-a za Hrvatsku: pisanim putem na adresu Radnička 41/VII, 10 000 Zagreb, elektroničkom porukom na donacije@unicef.hr ili telefonom na broj 01 4095 855.

Ako želite zatražiti uvid u podatke koje imamo o Vama, molimo vas da pošaljete opis informacija koje biste željeli dobiti na uvid, kao i dokaz o svojem identitetu. To također možete učiniti pisanim putem na adresu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku: Radnička 41/VII, 10 000 Zagreb; elektroničkom porukom na donacije@unicef.hr ili telefonom na broj 01 4095 855.

Kako možete promijeniti način na koji Vas kontaktiramo

Želimo njegovati otvorenu i dobru komunikaciju s Vama. Ako želite promijeniti način komunikacije ili ažurirati svoje podatke, slobodno se obratite Odjelu za podršku donatora elektroničkom porukom na donacije@unicef.hr ili telefonom na 01 409 5855 (od ponedjeljka do petka, 8 – 17 sati.).

Ako više ne želite dobivati obavijesti od nas, možete kliknuti na poveznicu unsubscribe na kraju naše e-poruke.