unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
©UNICEF/Pirozzi

Djeca su naš najvažniji posao

UNICEF i društveno odgovorno poslovanje

Gotovo da nema tvrtke koja na neki način ne utječe na živote djece. Tvrtke zapošljavaju njihove roditelje, proizvode ili plasiraju na tržište usluge i/ili proizvode kojima se djeca koriste, sjedište tvrtke ili proizvodni pogon može se nalaziti u blizini dječjeg vrtića ili škole, dobavljači se možda koriste dječjim radom, u oglašavanju proizvoda sudjeluju djeca ili je oglašavanje namijenjeno djeci… Primjera je mnogo.

"To su djeca naših zaposlenika, dobavljača, klijenata i kupaca. Oni su naši budući suradnici, kolege i klijenti − naša budućnost."

Poslovni sektor ima golemu moć da zaštiti djecu i da poboljša njihov život, ali ima i moć da zanemari ili čak ugrozi interese djece.

Poštujući dječja prava, pružajući sigurne radne uvjete za roditelje i borbom protiv dječjeg rada tvrtke mogu doprinijeti razbijanju kruga siromaštva i nejednakosti djece.

UNICEF u suradnji s partnerima razmišlja i izvan financijskih i drugih materijalnih doprinosa. Svaka tvrtka može značajno utjecati na dječje živote kada odluči uključiti dječja prava u svoje principe poslovanja, poslovne prakse i organizacijsku kulturu. UNICEF pomaže tvrtkama da to učine.

Tvrtke u Hrvatskoj mogu računati na UNICEF-ovo višegodišnje iskustvo i znanje u području društveno odgovornog poslovanja, a koje je prikupljeno u različitim zemljama svijeta, u suradnji s brojnim poduzetnicima i menadžerima te civilnim društvom i vladama.

Vodič „Djeca su naš najvažniji posao”

Vodič „Djeca su naš najvažniji posao” svakoj tvrtki može poslužiti kao okvir za poslovanje uz poštovanje i podržavanje dječjih prava te kao početak nove poslovne ere u kojoj će se ozbiljno i dugoročno posvetiti ostvarivanju dječjih prava.

Pozivamo tvrtke da usvoje 10 načela o pravima djece i poslovanju te podrže poštovanje i zaštitu dječjih prava. Opširnije

Načela su zajedno razvili UNICEF, najveća svjetska inicijativa korporativne održivosti UN Global Compact i Save the Children.

>> Suradnja s tvrtkama

 

Download sekcija

  • Djeca su naš najvažniji posao (2017.)

    Vodič koji svakoj tvrtki može poslužiti kao okvir za poslovanje uz poštivanje i podržavanje dječjih prava i početak jedne nove poslovne ere u kojoj će se ozbiljno i dugoročno posvetiti ostvarivanju dječjih prava.

  • Letak – Načela o pravima djece i poslovanju

    Načela o pravima djece i poslovanju utvrđuju niz aktivnosti koje bi sve tvrtke trebale poduzeti radi poštivanje dječjih prava odnosno kako bi spriječili i uključili se u rješavanje pitanja iz područja njihova poslovanja koja negativno utječu na ljudska dječja prava.

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 17 siječnja 2016
  • Share