unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Ganja u Gunji: mjesto gdje su dječja srca puna radosti

U Ganji je uvijek kreativno i živo (foto: GDimic)

4. ožujka 2015.

U Gunji su još uvijek tri kontejnerska naselja u kojima boravi oko 160 obitelji. Najmlađoj stanovnici naselja tek je mjesec dana. U posjetu malom i velikom kontejnerskom naselju okrznule su nas priče i o ljudima koji ne znaju hoće li se ikada i gdje vratiti jer njihov status u Hrvatskoj nije riješen, ili su prije katastrofe živjeli kao podstanari, ili su ovdje zatočeni jer njihova kuća još nije došla na red za obnovu. Dotad, kažu, žive kako žive. Privremeno ili trajno.

Nakon obilaska Gunje u kojoj se kuće popravljaju i grade ali radove otežavaju kiša i blato, kao da ovo mjesto nije dovoljno propatilo od vode, dolazimo u gunjsku oazu, mjesto rezervirano za zabavu, smijeh i igru. Mjesto za djecu koje je UNICEF pokrenuo nakon poplava kako bi najmlađima pomogao nositi se s posljedicama katastrofe s kojima se i odrasli teško suočavaju. Igraonica Ganja živjela je nakon poplava u UNICEF-ovom šatoru u kontejnerskom naselju, no dolaskom hladnijeg vremena preselila se u prostor udruge Zvjezdica koja na području općine i šire skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i odraslima s invaliditetom.

Dok prividni mir Gunje remeti povremena buka građevinskih strojeva, u Ganji koju vodi Društvo naša djeca Vinkovci, neprestano odzvanja smijeh. Igraonicom vlada zarazna dječja radost. Na toj drugoj planeti, Ganji u u Gunji, ponovno srećemo 5-godišnju Armenu, znatiželjnu crnokosu djevojčicu. Zadnji put smo je sreli ljetos u kontejnerskom naselju iza osnovne škole. Vješto je manevrirala na svojim rolama vozeći se između redova kontejnera postavljenih na školskom igralištu. Sad je sjedila za stolom uz svoju dvije godine mlađu sestricu Ejšan i crtala. Povjerila nam je da ona i njena obitelj opet žive u kući. Uz Ejšan, Armena ima još jednog brata i sestru, a mama čeka još jednu bebu. Drago nam je čuti da Armena više ne živi u kontejneru.Zato svakoga dana dolazi u Ganju koja je za svu djecu s poplavljenih područja otvorena od 10 do 16 sati.

Armena (foto: GDimic)

Kroz igraonicu, koja je u potpunosti zamijenila vrtić kojega u ovoj velikoj općini nema, prošlo je 170 djece. Bilo bi ih i više, da se svima može osigurati prijevoz, saznajemo usput. Pridružuje nam se i 6-godišnja Sara. Crta veliko nasmiješeno srce s krunom, cvijet i ružu. Ejšan se smije i vragolasto šara preko Sarinog preciznog crteža. Prostor igraonice ukrašen je brojnim radovima iz Ganjine kreativne radionice: tu su veseli oslikani papirnati tanjuri, šarene haljinice od salveta, ribice od starih CD-ova s papirnatim perajama i još puno, puno toga što tete zamisle, a djeca svojim rukama stvore.

Ganja na proslavi dvije godine kampanje "Čitaj mi" (foto: DHacek)

Igraonicu, koja je za djecu Gunje doista oživotvorenje izraza „sreća u nesreći“ vodi Društvo naša djeca iz Vinkovaca. Tete Antonija, Maša i Iva nasmiješeno i strpljivo djecu animiraju i podučavaju vještinama važnima za njihov svakodnevni život. Djeca imaju prilike naučiti napraviti ogrlicu i životinju od plastelina, ali i vezati vezice na cipelama.

"Kažu nam roditelji da kad dođu kući, traže bilo kakav materijal, kojim će uposliti prstiće kako bi izradili nešto kreativno"

– priča Antonija.

Mašti i idejama ovdje nema kraja pa su voditelji Ganje za djecu organizirali i lutkarske i glazbene radionice, predstave, čitaonice, obilježili sve blagdane i proslavili svaki dječji rođendan. Ispunili su radošću i pažnjom baš svako malo srce. Teta Iva je na dan našeg posjeta slavila rođendan i djecu je počastila tortom i kolačima. Tete dijele sokove, svi strpljivo čekaju svoj komad kolača. Za igračke se ne otimaju, red se zna, svađe i nesuglasice su rijetkost, a i kad se pojave, tete ih brzo riješe.

Pozitivnu energiju koja živi u Ganji osjećaju i roditelji, a svi priželjkuju da igraonica, koja je zaokupila djecu dok su misli odraslih mučile egzistencijalne brige, preraste u nešto trajno. Njena je vrijednost za svako dijete koje je kroz nju prošlo, neprocjenjiva.

UNICEF-ova ambasdorica Maja Vučić u Ganji (foto: GDimic)

Mnogima od njih će se u pamćenje urezati uspomene na katastrofalne posljedice poplave koja je njima i njihovim obiteljima zauvijek promijenila živote. No, nema sumnje da će u život ponijeti i prekrasne uspomene iz Ganje u kojoj su neki od njih naučili pjevati pjesmice i vezati cipele, prvi puta posjetili more, zauvijek zapamtili tri važne riječi za svaki međuljudski odnos: molim, hvala i izvoli.

Ovdje su dobili priliku za druženje sa svojim vršnjacima, ispunjeno i kreativno provedeno vrijeme. Stekli su nove prijatelje, velike i male, i kroz razne sadržaje, posjete i priče upoznali svijet izvan Gunje.

Njihova su mala srca puna. Ganja je prava sreća koja se Gunji dogodila u nesreći.

<< Predškolski odgoj u Gunji

>> Pomoć djeci u poplavljenim područjima

Updated: 16 siječnja 2016
  • Share