unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/BVukicevic

O nama

UNICEF u Hrvatskoj

UNICEF (Fond Ujedinjenih naroda za djecu) vodeća je humanitarna i razvojna agencija koja se brine o djeci, njihovim pravima i potrebama u cijelom svijetu, nastojeći osigurati dobre životne prilike za svako dijete.

Već 70 godina radi na poboljšanju uvjeta života djece i njihovih obitelji. Organizacija se u cijelosti financira dragovoljnim prilozima vlada i fondacija, partnerstvima s poslovnim sektorom i sredstvima prikupljenim od građana.

UNICEF djeluje na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Njegova je glavna zadaća da u suradnji s vladama i civilnim sektorom pomaže u promicanju, zaštiti i ostvarivanju prava sve djece, a osobito najranjivijih skupina djece.

UNICEF-ov rad u Republici Hrvatskoj podržava Vlada Republike Hrvatske, koja od 1991. godine osigurava uredski prostor za njegovo djelovanje.

Predstojnica ureda

Valentina Otmačić od 2014. godine predvodi UNICEF-ov tim u Hrvatskoj. Prije stupanja na dužnost predstojnice UNICEF-ova ureda za Hrvatsku radila je u području obrazovanja za ljudska prava, radeći s djecom, mladima i odraslima na području Sisačko-moslavačke županije u sklopu projekta „Škole – prijateljice ljudskih prava“.

Svoje bogato međunarodno iskustvo u promicanju i zaštiti ljudskih prava započela je u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Mostaru (BiH) 1996. godine, a nastavila u UNHCR-u (Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice) u Tanzaniji, gdje je koordinirala terenske aktivnosti u izbjegličkom kampu Lukole s više od 130 000 izbjeglica iz Burundija i Ruande.

Rad na promicanju i ostvarivanju prava izbjeglica nastavila je 2002. godine u Burundiju, gdje je koordinirala aktivnosti vezane uz povratak i reintegraciju izbjeglica iz te zemlje. U Libanonu je od 2004. do 2007. godine radila na projektima za djecu i mlade te je tamo napisala i priručnik „Sukob kao izazov: jačanje kapaciteta djece za konstruktivnu transformaciju sukoba“, koji se danas koristi za pripremu nastavnika u libanonskim školama. Uz navedeni priručnik objavila je i više stručnih radova.

Na Sveučilištu u Granadi (Španjolska) pripremila je magistarski rad „Prema kulturi ljudskih prava: metodološki prijedlog za obrazovanje za ljudska prava u Hrvatskoj“, dok je na Universidad Oberta de Catalunjya u Barceloni magistrirala s radom „Libanonske zajednice i palestinske izbjeglice u Libanonu: podrška mladima u izgradnji mostova pomirbe i suživota“.

Iskustvo u vođenju složenih projekata stekla je i u Kolumbiji, gdje je od 2008. do 2009. godine vodila projekt koji je financirala Europska unija „Regionalna mreža za razvoj i socijalnu koheziju – instrumenti i aktivnosti za socijalnu integraciju zajednica pogođenih nasiljem u regiji Sierra Nevada de Santa Marta“.

Gospođa Otmačić je 2018. godine stekla doktorat na Mirovnim studijima Sveučilišta u Bradfordu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je francuski i španjolski jezik, a uz njih tečno govori i piše engleski jezik.

  • 70 godina zajedno

    70 godina zajedno

    Već 70 godina zajedno s partnerima i donatorima mijenjamo realnost. Prisjetimo se najvažnijih postignuća u proteklih sedam desetljeća