unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Potpomognuta komunikacija

Živjeti u svijetu koji vas ne razumije može biti uzrok mnogih frustracija za djecu, što nam je potvrdila i Miranda, mama petogodišnjeg Nikole. Iako ima rijetku bolest zbog koje ne može govoriti, to ne znači da ne može komunicirati. Za njega  i njegovu obitelj korištenje potpomognute komunikacije bilo je odlučujuće za bolje razumijevanje te im je uvelike olakšalo svakodnevni život.

Foto: obiteljski album

Nikola koristi tablet s posebnim aplikacijama koje mu omogućuju da izrazi što treba i želi, da donosi odluke i najbližima prenese svoje osjećaje. Njegove misli sada lakše pronalaze svoj put i drugih ljudi u njegovoj okolini. Sretniji je, zadovoljniji i pun samopouzdanja.

Brojnu djecu s autizmom, cerebralnom paralizom te intelektualnim ili govornim teškoćama okolina teško može razumjeti.

No uz potpomognutu komunikaciju, korištenjem aplikacija i računalnih programa, djeca mogu aktivnije sudjelovati u komunikaciji, donositi odluke, učiti i ostvarivati svoje potencijale, a njihovi roditelji mogu svoju djecu bolje razumjeti i podržavati. Korištenje tehnologije u terapiji također može potaknuti razvoj govora kod djece.

Kako bismo djeci s teškoćama u komunikaciji omogućili da se njihov glas čuje i razumije, potrebna nam je i Vaša pomoć!

Vaša donacije pomoći će djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima:

  • individualnim pristupom pri korištenju visoke tehnologije za potpomognutu komunikaciju u terapijskom radu
  • razvojem novih aplikacija za potpomognutu komunikaciju za djecu od 0 do 7 godina
  • podizanjem razine znanja roditelja i skrbnika o načinu korištenja aplikacija i potpomognute komunikacije
  • edukacijom stručnjaka (logopeda, rehabilitatora i pedagoga) za sustavnu i primjerenu uporabu potpomognute komunikacije.

Toplo zahvaljujemo i korporativnim prijateljima UNICEF-a  koji će osigurati potrebnu računalnu opremu za potpomognutu komunikaciju za djecu s teškoćama u razvoju.


  • Rani razvoj djece

    Rani razvoj djece

    Podrška najugroženijim skupinama djece, rodilišta prijatelji djece, predškolsko obrazovanje, rana intervencija, skrb za prijevremeno rođenu djecu i potpora dojenju.

Powered by T-com Pay Way

Updated: 06 svibnja 2016
  • Share