unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Djeca s teškoćama u institucijama

“Nevidljiva djeca” – djeca s teškoćama u institucijama

U Hrvatskoj više od 1 000 djece s teškoćama u razvoju živi u institucijama, odvojeno od svojih bioloških obitelji, a smještaj koji je trebao biti privremen za mnoge je postao doživotan.

O tome zašto je tomu tako i kako žive djeca s teškoćama u institucijama govori UNICEF-ova publikacija „Nevidljiva djeca“, koja donosi uvide iz istraživanja o kvaliteti života djece s teškoćama u institucijama u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih te Ministarstvom zdravlja, uz vodstvo stručnjaka Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Odrastanje u instituciji šteti djetetovu razvoju. Iako je u proteklih nekoliko godina ostvaren značajan napredak u razvoju udomiteljstva u Hrvatskoj, još uvijek neopravdano velik broj djece živi u institucijama.

"Usprkos trudu i brizi osoblja, ustanova ne može nadomjestiti ono što je djeci najpotrebnije – obiteljsko okruženje i privrženost."

Stoga se UNICEF zalaže za transformaciju domova za djecu u dnevne centre, kako bi djeca mogla dobiti odgovarajuću, zamjensku obiteljsku skrb. Edukacijama, zagovaranjem, istraživanjima i osvješćivanjem stručne i opće javnosti UNICEF posebno potiče razvoj specijaliziranog udomiteljstva za najranjivije skupine djece, osobito za djecu s teškoćama u razvoju i za najmlađu djecu.

UNICEF se snažno zalaže za unapređenje sustava udomiteljstva u smislu osiguravanja kontinuirane podrške, praćenja i edukacije udomiteljskih obitelji, a u suradnji s partnerima provodi i aktivnosti za poticanje udomiteljstva u romskim zajednicama.

U cilju sprečavanja izdvajanja djece iz obitelji i unapređenja roditeljskih kompetencija, UNICEF djeluje i na području unapređenja stručne podrške biološkim obiteljima te na razvijanju modela podrške poticajnom i odgovornom roditeljstvu.

>> Podrška udomiteljstvu djece

 

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 16 siječnja 2016
  • Share