unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
Foto: UNICEF/Kljajo

Grupe za potporu dojenja

Podrška majkama u dojenju treba se nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta.

Zato UNICEF s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja potiče osnivanje što većeg broja grupa za potporu dojenja, kojih je danas u Hrvatskoj više od 150.

Majke u grupi mogu dobiti koristan savjet i razmijeniti mišljenja s drugim majkama. Također, za savjetovanje o dojenju educiraju se patronažne sestre jer su one druga važna karika za podršku i motiviranje obitelji.

  • Foto: VKljajo Foto: VKljajo

Prve grupe za podupiranje dojenja u Hrvatskoj počele su s radom usporedno s inicijativom „Rodilišta – prijatelji djece“ 1993. godine.

U sklopu suradnje UNICEF-a, Ministarstva zdravlja i HUGPD-a osigurana je i podrška za dojenje prijevremeno rođene djece.

Tijekom 2014. godine pokrenut je zajednički projekt “Jedna patronažna sestra – jedna grupa” s ciljem educiranja i motiviranja patronažnih sestara koje vode grupe za potporu dojenja.

Projekt je uključivao i edukaciju o dojenju prijevremeno rođene djece i djece s teškoćama u razvoju, podršku zaposlenim ženama u dojenju te uključivanje očeva i drugih članova obitelji u podržavanje dojenja.

Napravljen je i priručnik za voditeljice grupa te letci za roditelje.

>> Rodilišta prijatelji djece

>> Skrb za prijevremeno rođenu djecu 

Updated: 29 prosinca 2015
  • Share