unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/Noorani

Izvansudska nagodba

Primjenom izvansudske nagodbe počinitelji lakših kaznenih djela, umjesto kazne koja bi im bila izrečena na sudu i stigme počinitelja kaznenog djela, dobivaju priliku preuzeti odgovornost i popraviti počinjenu štetu. Žrtva, pak, dobiva priliku suočiti se s počiniteljem, dobiti ispriku i izravno dogovoriti način obeštećenja koji joj najviše odgovara.

"UNICEF je organizirao edukaciju za 39 novih medijatora, čime je izvansudska nagodba postala dostupna djeci i mladima u cijeloj Hrvatskoj"

Dosadašnja praksa izvansudske nagodbe u Hrvatskoj pokazuje čak 80-postotnu uspješnost svih slučajeva, nepokretanje sudskog postupka u više od 85 posto slučajeva te zadovoljstvo žrtava i počinitelja u čak 95 posto slučajeva.

Velika većina postupaka, čak 75 posto, završena je u roku od tri mjeseca, a preostali za šest mjeseci, što je izuzetno brzo u usporedbi s uobičajenim trajanjem sudskih postupaka.

Zbog prednosti izvansudske nagodbe u odnosu na druge mjere koje se izriču djeci i maloljetnicima počiniteljima kaznenih djela, UNICEF je suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Udrugom za izvansudsku nagodbu i Državnim odvjetništvom 2014. godine organizirao edukaciju za 39 novih medijatora, čime je ta mjera postala dostupna djeci i mladima u cijeloj Hrvatskoj.

 

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 16 siječnja 2016
  • Share