unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@AKapetanovic

Poplave u RH i regiji

Pomoć djeci i obiteljima u poplavljenim područjima

U godinu dana od velikih poplava koje su u svibnju 2014. godine pogodile županjsku Posavinu i Pounje, ali i susjedne Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, UNICEF je u sve tri zemlje zajedno s partnerima pokrenuo brojne aktivnosti za pomoć djeci i njihovim obiteljima.

Odmah nakon poplava UNICEF je zahvaćenom stanovništvu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji dostavio higijenske potrepštine, sredstva za dezinfekciju i sanaciju. Uz dostavu humanitarne pomoći i informativno-edukacijskih materijala, za djecu su otvorena mjesta za igru kako bi se uz zabavne i kreativne aktivnosti lakše nosila s novonastalom situacijom.

"Nakon pružanja humanitarne pomoći djeci i njihovim obiteljima, UNICEF se fokusirao na to da djeci osigura normalnu svakodnevicu i pomogne ostvariti njihovo pravo na igru i obrazovanje. "

UNICEF je pomagao i u obnovi vrtića i škola na poplavljenim područjima. U Bosni i Hercegovini je, uz potporu Vlade RH i hrvatskog Ureda UNICEF-a, obnovljena Osnovna škola A.G. Matoša u Vidovicama.  Osigurane su školske knjige za više od 800 osnovnoškolaca s poplavljenih područja u Hrvatskoj.

Infografika – pomoć UNICEFA djeci na poplavljenim područjima (download)

Mjesta za igru

Mjesta za igru otvorena su nakon poplava u Gunji, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, a u Hrvatskoj je na taj način psihosocijalnu podršku dobilo 400 djece zahvaćene poplavama. U mjestima za igru koja je UNICEF otvorio u susjednoj Srbiji i BiH podršku je dobilo 4 500 djece.

Igraonica “Ganja” 

U Gunji nema vrtića. UNICEF-ova inicijativa za pokretanje igraonice “Ganja” za djecu u Gunji pokazala se kao pravi odgovor na potrebe roditelja djece predškolske dobi, do otvaranja prvog vrtića u Gunji. >> “Ganja” je mjesto gdje su dječja srca puna radosti

Prvi vrtić u Gunji

UNICEF je u Gunji inicirao osnivanje prvog dječjeg vrtića. U okviru Sporazuma o suradnji između UNICEF-a i općine Gunja dogovoreno je da će UNICEF pomoći u opremanju vrtića i dječjeg igrališta te podržati rad vrtića, nakon čega će njegovo financiranje preuzeti Općina. >> Predškolski odgoj u Gunji

Podrška u pripremi za buduće prirodne katastrofe

>> Smanjenje rizika od katastrofa

Upoznajte djecu kojoj UNICEF pomaže

 • Kako je poplava promijenila Ibrahimov život

  Kako je poplava promijenila Ibrahimov život

  Igraonica „Ganja“ koja je u Gunji pokrenuta nakon poplava pomogla je djeci poput 6-godišnjeg Ibrahima da misli s poplave skrenu na igru, kreativno stvaranje i druženje sa vršnjacima. Ibrahim je zahvaljujući igraonici prestao crtati vodu i pričati samo o poplavi i radovima koji se moraju obaviti kako bi se život vratio u normalu, ispričala nam je njegova majka.

 • Armena

  Armena

  Armena živi u kontejnerskom naselju u Gunji. Smiješak joj nikad ne silazi s lica, a njime će zaraziti svakoga tko joj se približi. Nas je uspjela nasmijati i zadiviti umijećem rolanja.

 

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 17 siječnja 2016
 • Share