unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/VKljajo

Prava djece i poslovni sektor

Djeca su naš najvažniji posao

Tvrtke zapošljavaju njihove roditelje, proizvode ili plasiraju na tržište usluge i/ili proizvode kojima se djeca koriste, sjedište tvrtke ili proizvodni pogon može se nalaziti u blizini dječjeg vrtića ili škole, dobavljači se možda koriste dječjim radom, u oglašavanju proizvoda sudjeluju djeca ili je oglašavanje namijenjen odjeci…primjera je mnogo.

"Gotovo da nema tvrtke koja na neki način ne utječe na živote djece."

U Hrvatskoj većina tvrtki sudjeluje u ostvarivanju dječjih prava kroz donacije, no moguće je učiniti puno više. U tome tvrtke u Hrvatskoj mogu računati na UNICEF-ovo višegodišnje iskustvo, znanje i savjetovanje u području društveno odgovornog poslovanja koje se tiče djece, a koje je prikupljeno u različitim zemljama svijeta, u suradnji s brojnim poduzetnicima i menadžerima te civilnim društvom i vladama.

Važan je dio ugleda svake tvrtke i način na koji se ona odnosi prema zajednici, a posebice prema njezinim najmlađim članovima. Poslovni sektor ima golemu moć da zaštiti djecu od štetnih utjecaja i da poboljša njihov život kroz način na koji eksploatira svoje resurse, razvija i plasira proizvode, pruža usluge i ostvaruje utjecaj na ekonomski i društveni razvoj.

Poslovni sektor, međutim, ima i moć da zanemari ili čak ugrozi interese djece, od kojih su mnoga „nevidljiva” i čiji se glas ne čuje.

Neke korporativne strategije ili prakse mogu nenamjerno nanijeti djeci štetu koja se nikada ne može popraviti i koja može ugroziti njihov razvoj, pa čak i preživljavanje.

Vodič „Načela o dječjim pravima i poslovanju” svakoj tvrtki može poslužiti kao okvir za poslovanje uz poštovanje i podržavanje dječjih prava te kao početak nove poslovne ere u kojoj će se ozbiljno i dugoročno posvetiti ostvarivanju dječjih prava.

>> Suradnja s tvrtkama

 

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 16 siječnja 2016
  • Share