unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
Foto: UNICEF/Kljajo

Rana intervencija

Rana intervencija za djecu s poremećajima iz autističnog spektra

Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj živi do 12 tisuća djece s poremećajem iz autističnog spektra. Rana intervencija i dijagnostika nisu dostupne svima. Zbog toga roditelji često godine provedu tragajući za adekvatnom podrškom i dijagnozom, a zbog kasnog uključivanja u programe rane intervencije dijete propušta dragocjenu priliku da ostvari svoj puni razvojni potencijal.

" UNICEF je okupio stručnjake, donositelje odluka i roditelje kako bi zajedno izgradili standardizirani sustav koji će omogućiti rano prepoznavanje poremećaja iz autističnog spektra te osigurati djeci i roditeljima pravu podršku. "

Zajednički projekt uključuje donošenje jedinstvenih protokola probira i dijagnostike poremećaja iz autističnog spektra, edukaciju stručnjaka za rano otkrivanje autizma te suradnju stručnjaka i svih uključenih resora.

Što smo dosad napravili?

Potpisan je Sporazum o suradnji Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ureda UNICEF-a za Hrvatsku za realizaciju podrške „Rana dijagnostika i rana intervencija za djecu s poremećajima iz autističnog spektra“. Ciljevi su Sporazuma:

  • unaprijediti sustav probira i rane dijagnostike za djecu s poremećajima iz autističnog spektra
  • unaprijediti sustav rane intervencije za djecu s poremećajem iz autističnog spektra i njihove obitelji

Održan je simpozij „Osobe s poremećajima iz autističnog spektra – modeli podrške u predškolskoj i odrasloj dobi”.

UNICEF je s provedbenim partnerom Centrom za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sklopio ugovor za podršku koja se odnosi na rani probir i dijagnostiku poremećaja iz autističnog spektra.

Izrađen je Nacionalni okvir za rani probir i dijagnostiku djece s poremećajem iz spektra autizma kod djece od 0 do 7 godina.

Očekuje se da će resorna ministarstva pokrenuti postupak usvajanja Nacionalnog okvira od strane Vlade RH. Paralelno se radi na razradi plana provedbe Nacionalnog okvira, što uključuje rad na tehničkim i financijskim resursima potrebnim za provedbu okvira.

Slijedeći korak bit će rad na razradi Nacionalnog okvira rane intervencije za djecu s poremećajem iz autističnog spektra i njihove obitelji

 

Izjednači: jačanje sustava rane intervencije u djetinjstvu

I djeca s teškoćama u razvoju prije svega su – djeca. Osim dodatne podrške, trebaju sve što i ostala djeca, a to im osigurava rana intervencija u djetinjstvu.

Projekt „Izjednači”  provodi  se u suradnji s Hrvatskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu, s ciljem poboljšanja dostupnosti i kvalitete usluga rane intervencije za djecu rane dobi s teškoćama u razvoju ili razvojnim rizicima u djetinjstvu, povezati stručnjake i osigurati pristup informacijama roditeljima u županijama s najmanjim brojem socijalnih usluga.

Projekt obuhvaća i edukaciju stručnjaka i predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti o pristupu usmjerenom obitelji u ranoj intervenciji u djetinjstvu, kao i podizanje razine javne svijesti o višestrukim koristima rane intervencije.

U okviru projekta izrađena je internetska tražilica usluga za rane intervencije raniKLIK

>> Srce je izabralo Doru

>> Gdje mnogi vide teškoće, mi vidimo mogućnosti

>> Zaključci 4. hrvatskog simpozija o ranoj intervenciji u djetinjstvu

Updated: 11 siječnja 2016
  • Share