unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Rodilišta prijatelji djece

Inicijativa koju su 1991. godine pokrenuli UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem humanizacije rodilišta i podrške pri dojenju.

Čak 152 zemlje prihvatile su inicijativu i gotovo 20 000 rodilišta nosi naziv “Baby Friendly Hospitals” (Rodilišta prijatelji djece).

Zahvaljujući toj inicijativi, u Hrvatskoj se broj djece dojene pri izlasku iz rodilišta povećao na 91 − 95 posto, a u svim rodilištima stvoreni su uvjeti za zajednički boravak majki i djece. Hrvatska je 2014. godine istaknuta kao jedna od šest zemalja s najvećim brojem rodilišta koja nose tu prestižnu titulu, uz Novi Zeland, Kanadu, Švedsku, Norvešku i Sloveniju.

Titulu “Rodilišta prijatelja djece” od 2016. godine nose sva rodilišta u Hrvatskoj  (ukupno 31 rodilišta), a inicijativa se nastavlja podrškom u dojenju prijevremeno rođene djece, kao i podrškom majkama kako bi rodilišta postala i prijatelji majki.

 • Skrb za prijevremeno rođenu djecu

  Skrb za prijevremeno rođenu djecu

  Dojenje i kontakt „koža na kožu” prijevremeno rođenom djetetu mogu spasiti život. Cilj je programa da svako prijevremeno rođeno dijete u Hrvatskoj dobije najbolju moguću skrb potrebnu da prebrodi najteže prve dane.

 • Grupe za potporu dojenja

  Grupe za potporu dojenja

  Podrška majkama u dojenju treba se nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta. Zato UNICEF s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja potiče osnivanje što većeg broja grupa za potporu dojenja, kojih je danas u Hrvatskoj više od 150.

Updated: 29 prosinca 2015
 • Share