unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Škole za Afriku u Hrvatskoj

Obrazovanjem do boljeg života

U program „Škole za Afriku” u školskoj godini 2018./2019.  bilo je uključeno čak 200 škola i 82 dječja vrtića iz cijele Hrvatske.

Djeca iz hrvatskih škola i vrtića već dvanaestu godinu zaredom pomažu svojim vršnjacima na afričkom kontinentu, učeći istodobno o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti i toleranciji, kao i o važnosti obrazovanja za njihov život.

Što se prikupljenim sredstvima može osigurati?

95 kn

knjige i bilježnice za dva učenika za 1 školsku godinu

190 kn

klupa i stolci za dva učenika

290 kn

dodatna edukacija učitelja/odgojitelja za kvalitetniji odgojno-obrazovni rad

500 kn

školovanje 2 djece u 1 godini (knjige, bilježnice, materijali, školske uniforme i trošak poučavanja)

700 kn

"škola u kutiji" - kutija s materijalima za aktivnosti učenja i poučavanja u školi (bilježnice, olovke, ploča, didaktičke igračke); školski komplet sadržava dovoljno pribora za 1 učitelja i 40 učenika

16 800 kn

opremanje ustanove za predškolski odgoj i edukaciju

25 000 kn

izgradnja centra za alternativno osnovno obrazovanje za djecu nomadskih zajednica

Navedene procjene troškova okvirne su i mogu odstupati ovisno o potrebama pojedinog djeteta, stanju i veličini objekta te cijenama potrebnih proizvoda / usluga.

U 2018. djeca i mladi u Hrvatskoj prikupili su više od 380 000 kn za djecu Burkine Faso, a trenutno ih u programu sudjeluje više od 45 000 iz svih djelova Hrvatske. 

Kako djeca pomažu svojim vršnjacima u Africi?

Djeca iz vrtića i škola diljem Hrvatske prikupljaju novac za školovanje djece u Africi organiziranjem prodajnih izložba svojih radova, ukrasa, rabljenih igračaka, knjiga i časopisa, pekarskih proizvoda i slastica te prikupljanjem ambalaže.

 • Jesenski sajmovi

  Jesenski sajmovi

  Jesenski sajmovi među omiljenim su aktivnostima djece iz škola i vrtića koja sudjeluju u programu Škole za Afriku. Osim prikupljanja donacija za školovanje njihovih vršnjaka u Africi, sajmovi su odlična prilika za druženje, sklapanje novih prijateljstava i dobru zabavu.

 • Edukativne aktivnosti

  Edukativne aktivnosti

  Prenošenje znanja o Africi i Burkini Faso inspiriralo je djecu uključenu u program Škole za Afriku za provođenje raznih događanja u njihovim sredinama.

 • Prikupljanje plastične ambalaže

  Prikupljanje plastične ambalaže

  Učenici Osnovne škole Zrinskih Nuštar osmislili su i izradili kutiju za prikupljanje plastične ambalaže. Osim čišćem okolišu, njihova aktivnost pridonijet će i ostvarivanju dječjih prava. Naknadu od prodaje plastične ambalaže donirat će za obrazovanje dječaka i djevojčica u Burkini Faso.

 • Obilježavanje Valentinova

  Obilježavanje Valentinova

  Školarci i vrtićanci uključeni u program Škole za Afriku organizirali su razna događanja povodom Valentinova s ciljem pomaganja njihovim vršnjacima u Africi.

 • Prodaja rabljenih igračaka i knjiga

  Prodaja rabljenih igračaka i knjiga

  Prodajom rabljenih predmeta, poput igračaka i knjiga, djeca uključena u program Škole za Afriku pomažu osigurati školovanje djevojčica i dječaka u Africi.

 • Blagdanski sajmovi

  Blagdanski sajmovi

  Doznajte više kako organizacijom blagdanskih sajmova djeca iz škola i vrtića u Hrvatskoj pomažu svojim vršnjacima u Africi.

 • Priredbe, koncerti i predstave

  Priredbe, koncerti i predstave

  Brojne škole i vrtići organizacijom priredbi, koncerata i predstava predstavljaju program Škole za Afriku i prikupljaju sredstva za obrazovanje dječaka i djevojčica u Burkini Faso.

 • Sportska događanja

  Sportska događanja

  Sportski i humanitarni duh idu ruku pod ruku. Doznajte više kako kroz sport djeca uče o životu svojih vršnjaka u Africi i potiču druge na pomaganje.

 • Prodajne izložbe

  Prodajne izložbe

  Školarci i vrtićanci uključeni u program Škole za Afriku jako su vrijedni i kreativni. Izradom različitih predmeta i organizacijom prodajnih izložbi razvijaju svoju maštu i kreativnost a ujedno prikupljaju sredstva za školovanje svojih vršnjaka u Burkini Faso.

 • Prikupljanje u kasice

  Prikupljanje u kasice

  Humanitarne akcije koje organiziraju djeca uključena u program Škole za Ariku često uključuju i prikupljanje donacija za djevojčice i dječake Afrike putem kasica.

 • Maskenbal

  Maskenbal

  Vesele maškare i humanitarno djelovanje ove su godine obilježili brojne gradske povorke i školske plesove. Na ovogodišnjem fašniku sudjelovale su raznovrsne maske s afričkim motivima, bojama i obilježjima. Njihovu raznolikost možete pogledati na fotografijama.

Neki od rezultata postignutih tijekom 2018. godine u Burkini Faso za koju su pomoć prikupljale škole i dječji vrtići u Hrvatskoj:

 • 53 265 djece u 350 škola započelo je svoje školovanje po modelu škole prijatelji djece. 
 • Za 1020 djece izvan školskog sustava omogućen je nastavak školovanja integracijom u obrazovne programe.  
 • 20 000 učitelja educirano je o modelu škole prijatelji djece te strategiji Sigurne škole za sigurno obrazovanje u najboljem interesu djece. 
 • 29 251 dijete predškolske dobi uključeno je u centre za rano obrazovanje. 
 • 7000 djece u 88 škola educirano je po novoj strategiji za brže usvajanje čitanja i pisanja. 
 • 26 102 djevojke uključene su u srednje škole. 
 • Podržan je nastavak obrazovanja za 15 710 djevojaka koje su bile u riziku od prekida školovanja. 
 • 110 škola provedena je inicijativa o menstrualnoj higijeni s ciljem edukacije i usvajanja poželjnih, nediskriminatornih stavova. Sudjelovalo je 14 646 učenica, 3879 učenika te 1000 adolescenata u kriznoj situaciji. 
 • Osigurano je 25 šatora za nastavak obrazovanja u kriznim situacijama, opremljenih sa 100 rekreacijskih paketa s materijalima za igru i sport te 175 škola u kutiji, od kojih svaka sadrži  edukativne materijale dovoljne za jednog učitelja i 40 učenika.  
 • Omogućen je nastavak školovanja za 13 785 učenika pogođenih krizom.  
 • 1400 škola s 293 357 učenika provedena je inicijativa Sigurne škole za veću sigurnost škola u kriznim područjima.  
 • Knjigama i materijalima opremljene su knjižnice 50 škola. 
 • Osnovani su učenički tematski klubovi poticajni za usvajanje osnažujućih stavova i poželjnih oblika ponašanja. 

>> Saznajte više

Što još postižemo sudjelovanjem?

Hrvatska kao članica međunarodne zajednice preuzima odgovornost pomagati siromašnim zemljama te zemljama pogođenima ratom i prirodnim katastrofama. 

Učenice i učenici u hrvatskim školama, kao i najmlađi u predškolskim ustanovama − imaju priliku preuzeti takvu ulogu u svijetu, a mi ih za to možemo pripremiti i podsjetiti ih na to da svatko od nas može razviti svoje potencijale samo uz pomoć obrazovanja.

Osim toga, djecu učimo koliko je obrazovanje važno za njihov život. Pomažemo im da više cijene to što imaju − dobre i dostupne škole, vrtiće, kvalitetne učitelje i odgajatelje te primjerene uvjete za učenje i igru.

Razvijamo kod djece vrijednosti kao što su: uvažavanje različitosti, odgovornost, pravednosti i solidarnost. Potičemo njihov osjećaj pouzdanja u vlastite mogućnosti i ponosa zbog doprinosa stvaranju boljeg svijeta.

UKLJUČITE SE U PROJEKT!

U prikupljanju sredstava sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, kao i djeca predškolskih ustanova,njihovi učitelji, odgajatelji, obitelji, ali i svi članovi zajednice koji su ih voljni podržati u plemenitoj želji da svojim vršnjacima u Africi omoguće školovanje, a time i bolji život.

Kako prijaviti školu ili vrtić?

Ispunite prijavnicu i pošaljite je na e-mail adresu skole_za_afriku@unicef.hr, poštom na adresu: Ured UNICEF-a za Hrvatsku Radnička cesta 41/7, 10000 Zagreb ili faxom na broj 01 2442 662.

Prijavnica za vrtić
Prijavnica za osnovnu školu
Prijavnica za srednju školu

Kako uplatiti prikupljena sredstva?

Uplatu prikupljenih sredstava za donaciju možete uplatiti na račun HR92 23600001501092532 poziv na broj 18612.

Kontakt

skole_za_afriku@unicef.hr
01/2442-660

 • Škole za Afriku

  Škole za Afriku

  Zahvaljujući UNICEF-ovu programu „Škole za Afriku“, više od 28 milijuna djece u proteklih je deset godina dobilo priliku ići u školu i time ostvariti sigurniju budućnost!

 • Burkina Faso

  Burkina Faso

  U 2000. godini, Burkina Faso bila je jedna od zemalja s najnižim postotkom djece uključene u osnovnu školu. Zahvaljujući aktivnostima UNICEF-a i partnera broj djece u koja idu u školu u toj zemlji povećao se na 84 posto.


Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak

Updated: 18 siječnja 2016
 • Share