unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/Orozovic

Smanjenje rizika od katastrofa

Globalna iskustva govore da djeca čine 50 do 60 posto osoba zahvaćenih katastrofama. U nedavnim poplavama u županjskoj Posavini i Pounju svaka peta osoba bila je mlađa od 18 godina.

Prema Konvenciji o pravima djeteta djeca imaju neotuđiva prava u svim okolnostima – uključujući i krizne situacije, kada je većina djece najranjivija. Stečeno iskustvo u pomaganju stanovništvu zahvaćenom poplavama treba nam poslužiti u izgradnji još učinkovitije platforme za smanjenje rizika od katastrofa koja će osigurati efikasnu zaštitu za najranjivije – djecu.

Foto. AKapetanovic

UNICEF je u sklopu pomoći podržao i obnovu vrtića i škola na poplavljenim područjima. Tako su UNICEF-ovi uredi u Hrvatskoj i BiH, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, obnovili školu u Vidovicama u cilju smanjenja moguće buduće štete od prirodnih katastrofa, što podrazumijeva nabavu kvalitetnih prozora i podova, ali i arhitektonsku prilagodbu zgrade.

U suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje UNICEF sudjeluje u edukaciji učitelja u sklopu projekta edukacije učitelja u jugoistočnoj Europi te podržava razvoj nacionalnih kapaciteta za zaštitu djece u kriznim situacijama.

>> Pomoć u poplavljenim područjima

 

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 17 siječnja 2016
  • Share