unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Stop nasilju među djecom

„Stop nasilju među djecom” je program prevencije vršnjačkog nasilja i zlostavljanja kojeg je UNICEF osmislio u suradnji s domaćim stručnjacima i provodio u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u školama u Hrvatskoj od 2003. do 2012. godine.

"Program „Stop nasilju među djecom” u deset godina provedbe (2003.-2012.) prepolovio je nasilje među djecom u školama koje su u programu sudjelovale."

Po tim rezultatima program „Stop nasilju među djecom” spada u najuspješnije programe na svijetu. Postao je uspješan izvozni proizvod te se sada provodi u školama u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu i Sloveniji.

  • 301 škola uključila se u program „Za sigurno i poticajno okruženje u školama”
  • 185 škola uspješno je završilo svih sedam koraka u programu i steklo priznanje „Škola bez nasilja”
  • 15 000 učitelja educirano je o tome što sve škola može poduzeti da spriječi i smanji nasilje među djecom
  • U edukativnim radionicama sudjelovalo je više od 150 000 djece
  • U 185 škola u Hrvatskoj u kojima je proveden, UNICEF-ov je program smanjio stopu vršnjačkog zlostavljanja za 50 posto.

Nakon 10 godina uspješnog provođenja, UNICEF je program “Stop nasilju među djecom” 2012. godine predao Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, s ciljem da se program sustavno uvede u redovne programe škola u Hrvatskoj. Svim osnovnim školama UNICEF je osigurao priručnike za daljnju provedbu programa.

Pokrenuta je i javna kampanja „Prekini lanac” u cilju sprečavanja elektroničkog nasilja, a podijeljeno je i 450 000 brošura za djecu i roditelje o tome kako spriječiti nasilje među djecom na internetu i putem mobitela.

"Ovaj uspješan model prevencije vršnjačkog nasilja razvijen u Hrvatskoj preuzet je u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu i Sloveniji."

U svibnju 2015. godine UNICEF je organizirao međunarodnu konferenciju o prevenciji nasilja u školama, na kojoj je predstavljeno i englesko izdanje priručnika za provedbu programa „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ autorice Jasenke Pregrad.

Istraživanje koje je UNICEF 2010. godine proveo u 23 osnovne škole, a u kojem je sudjelovalo više od 8 000 djece i roditelja, pokazalo je da djeca u Hrvatskoj ne zaostaju za svojim vršnjacima u svijetu kada govorimo o utjecaju tehnologije na svakodnevni život.

Tada su nastale i knjižica i letak o tome kako pomoći djeci i kako podržati djecu koja trpe nasilje, koja su nasilna, ali i svu ostalu djecu u situacijama vršnjačkog nasilja, bilo u realnom ili virtualnom prostoru.

Istraživanja pokazuju da djeca koja su u školi izložena nasilju trpe posljedice poput slabog školskog uspjeha, niskog samopoštovanja, psihosomatskih simptoma, depresivnih tendencija i, u ekstremnim slučajevima, imaju sklonost agresiji ili samoubojstvu.

Djeca koja se ponašaju nasilno u još su većem razvojnom riziku od one koja trpe nasilje.

O ozbiljnosti problema vršnjačkog nasilja svjedoče globalni UNICEF-ovi podaci, prema kojima je između deset i 27 posto djece izloženo vršnjačkom nasilju, koje je prisutno u svim dijelovima svijeta.

 

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 16 siječnja 2016
  • Share