unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Sudovi prilagođeni djeci

Djeca žrtve i svjedoci kaznenih djela izuzetno su ranjiva, a pravosudni sustav koji nije prilagođen njihovim potrebama i pravima može im nanijeti dodatnu traumu. Od 2000. do 2014. godine u Hrvatskoj je gotovo 1 500 djece žrtava ili svjedoka kaznenih djela ispitivano bez potrebnih zaštitnih mjera. Od djece se tražilo da po nekoliko puta prepričaju situaciju koju su doživjela ili su ispitivana bez odgovarajuće pravne zaštite, čime su dodatno traumatizirana.

Zbog toga je UNICEF u suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenuo projekt zaštite djece svjedoka i žrtava kaznenih djela, koji će donijeti promjene u prilagodbi sudskih postupaka pravima i potrebama djece.

"UNICEF je prilagodbu hrvatskog pravosuđa djeci podržao je s 2,3 milijuna kuna za opremanje sudova, edukaciju pravosudnih stručnjaka te stručnu podršku roditeljima i djeci."

Program prilagodbe hrvatskog pravosuđa djeci UNICEF je podržao iznosom od 2,3 milijuna kuna, što uključuje opremanje deset sudova najnovijom audiovizualnom opremom za snimanje djece u prostorijama u kojima će djecu ispitivati za to obučeni stručnjaci, u odgovarajućem okruženju i pod nadzorom suca istrage.

UNICEF-ovo ulaganje omogućuje praćenje intervjua na televizijskom ekranu u odvojenoj prostoriji s optuženikom, braniteljem, predstavnicima istrage i djetetovim pravnim zastupnikom. Videosnimka jednog intervjua može se više puta upotrijebiti tijekom sudskog postupka u slučaju podizanja optužnice protiv osumnjičene osobe, stoga dijete ne treba ponovno svjedočiti na glavnoj raspravi. Takav je postupak osmišljen kako bi se osigurala profesionalna kriminalistička obrada te pravedan postupak i suđenje za osumnjičenog, a u najboljem je interesu djeteta.

Više od 150 pravosudnih stručnjaka − sudaca, državnih odvjetnika i njihovih zamjenika te stručnjaka koji rade s djecom u pravosuđu (socijalni pedagozi, socijalni radnici) osposobljeno je za odgovarajuće postupanje s djecom uz poštovanje njihova dostojanstva te na način prilagođen njihovoj dobi i intelektualnom razvoju.

Edukaciju sudaca i državnih odvjetnika proveo je UNICEF u suradnji s vodećim stručnjacima iz Hrvatske i inozemstva. U Hrvatskoj približno 15 tisuća djece odrasta uz roditelja lišena slobode. Nerijetko zanemarena i diskriminirana, ta djeca postaju žrtve kojima društvo treba pružiti podršku i razumijevanje za situaciju u kojoj se nisu našla svojom krivnjom.

UNICEF je 2013. godine prostore za susrete djece i roditelja u zatvorima opremio namještajem i igračkama.

U Hrvatskoj je u 2015. u sudskim postupcima sudjelovalo 4504 djece kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela. Kako bi se djeca i njihovi skrbnici pripremili za davanje iskaza na sudu, a stručnjaci u pravosuđu bili spremni za uzimanje iskaza od djece,  UNICEF je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa objavio komplet publikacija koje će pomoći stručnjacima, roditeljima i djeci u sudskim postupcima u kojima djeca sudjeluju kao žrtve i/ili svjedoci. Publikacije će biti dostupne u svim sudnicama u Hrvatskoj.

 

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak
Updated: 16 siječnja 2016
  • Share