unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se
@UNICEF/Kljajo

Rani razvoj djece

Prve tri su najvažnije

Prve godine života u velikoj mjeri utječu na postignuća u odrasloj dobi. Mozak malog djeteta razvija se nevjerojatno brzo, a živčane veze potaknute u tom razdoblju interakcijom s najbližim osobama ostaju zauvijek.

Prilike propuštene u ranom djetinjstvu ne mogu se kasnije nadoknaditi, pa je važno djeci i njihovim roditeljima osigurati podršku od najranije dobi. Podrška treba početi već od rodilišta, jer svako dijete ima pravo na najbolji početak života.

“DVD Prve tri su najvažnije” (playlista)

Programi i aktivnosti u Hrvatskoj

Uz program “Rodilišta – prijatelji djece”, UNICEF posebnu podršku pruža prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima. Podrška se treba nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta, pa UNICEF surađuje s patronažnim sestrama, pedijatrima i različitim stručnjacima kako bi svako dijete dobilo usluge u zajednici koje su mu potrebne, a posebno djeca s teškoćama u razvoju.

UNICEF pruža i podršku roditeljima u podizanju djece. U provedbi programa UNICEF surađuje s partnerskim udrugama, ministarstvima, lokalnim zajednicama, stručnjacima i roditeljima.

 • Rastimo zajedno

  Program besplatnih stručnih radionica za roditelje, koje se održavaju u dječjim vrtićima, obiteljskim centrima, rehabilitacijskim centrima i udrugama diljem Hrvatske. Program „Rastimo zajedno Plus” namijenjen je roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

 • Predškolski odgoj u Gunji

  Nakon dostave humanitarne pomoći u poplavljena područja, UNICEF je u Gunji, u suradnji s Društvom Naša djeca Vinkovci, osnovao igraonicu, a zatim i inicirao otvaranje prvog dječjeg vrtića.

 • Podrška vrtićima

  Podrška predškolskim ustanovama kako bi se omogućio kvalitetan predškolski odgoj za one najranjivije i najisključenije – za djecu s teškoćama u razvoju, djecu romske nacionalnosti i djecu iz siromašnih obitelji.

 • Usluge za najugroženije obitelji

  UNICEF je okupio stručnjake, lokalne vlasti i roditelje u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj i Šibensko-kninskoj županiji kako bi osigurali bolje uvjete i usluge za obitelji s najmlađom djecom u svojim zajednicama.

 • Uključivanje romske djece u osnovnu školu

  Cilj programa je romskoj djeci omogućiti bolji početak u školi i kasnije ravnopravno sudjelovanje u društvu te izlazak iz kruga siromaštva.

 • Telefončić

  Prvo telefonsko i mrežno (on-line) savjetovalište za roditelje i skrbnike najmlađe djece nudi odgovore na sva najvažnija pitanja o njezi, zdravlju i odgoju djeteta.

 • Čitaj mi

  Nacionalna kampanja promicanja čitanja od najranije dobi. Zahvaljujući čitanju, djeca razvijaju komunikacijske vještine, lakše svladavaju školsko gradivo i postižu bolji uspjeh u životu.

 • Rana intervencija

  UNICEF pruža podršku u razvoju sustava koji će za svako dijete omogućiti rano prepoznavanje poremećaja iz autističnog spektra, osigurati ranu intervenciju te podršku roditeljima. Projektom „Izjednači“ cilj je poboljšati dostupnost i kvalitetu usluga rane intervencije u županijama s najmanjim brojem socijalnih usluga.

 • Rodilišta prijatelji djece

  Inicijativa za humanizaciju rodilišta i poticanje dojenja u koju su se uključila sva rodilišta u Hrvatskoj.

 • Skrb za prijevremeno rođenu djecu

  Dojenje i kontakt „koža na kožu” prijevremeno rođenom djetetu mogu spasiti život. Cilj je programa da svako prijevremeno rođeno dijete u Hrvatskoj dobije najbolju moguću skrb potrebnu da prebrodi najteže prve dane.

 • Grupe za potporu dojenja

  Podrška majkama u dojenju treba se nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta. Zato UNICEF s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja potiče osnivanje što većeg broja grupa za potporu dojenja, kojih je danas u Hrvatskoj više od 150.