unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Bolji pristup pravdi za djecu

Hrvatska je napravila važan iskorak u zaštiti dječjih prava ratifikacijom Fakultativnog protokola koji omogućuje podnošenje pritužbi UN-ovom Odboru za prava djeteta

Foto: MKnezevicBarisic

Zagreb, 13 .veljače 2017.

Fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbi, kojega je Hrvatski sabor potvrdio 10. veljače, predstavlja iskorak u zaštiti djece jer djeci, žrtvama kršenja dječjih prava, omogućuje da ostvare pravo na podnošenje pritužbe Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda. UNICEF podržava Vladu Republike Hrvatske u provođenju sustavnih promjena za ostvarivanje boljeg pristupa pravdi za djecu te pozdravlja potvrđivanje ovog važnog mehanizma zaštite dječjih prava. Protokol potvrđuje položaj djeteta kao nositelja prava i osobe s dostojanstvom te omogućuje izravnije zahtijevanje zaštite i ostvarivanja dječjih prava.

Republika Hrvatska je treći fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta ratificirala kao 13. zemlja u Europskoj uniji i 32. zemlja u svijetu, a stupit će na snagu tri mjeseca od datuma ratifikacije.

Sukladno Fakultativnom protokolu, pojedinac, skupina pojedinaca ili njihov predstavnik može uputiti pritužbu Odboru za prava djeteta pri UN-u, u slučaju kršenja bilo kojeg prava zajamčenog Konvencijom o pravima djeteta i fakultativnim protokolima uz Konvenciju koje je država ratificirala. Pritužbe Odboru moguće je uputiti u slučajevima  kada su iscrpljena sva raspoloživa domaća sredstva pravne zaštite i kad je primjena domaćih sredstava pravne zaštite bezrazložno produljena ili nije vjerojatno postizanje učinkovitog rješenja.

Odbor na temelju pritužbe može izdati mišljenje ili preporuku državi, ali i pokrenuti istražni postupak u slučajevima teških ili sustavnih kršenja prava iz Konvencije o pravima djeteta ili njezinim fakultativnim protokolima. Nakon primitka pritužbe, a prije negoli odluči o njezinoj osnovanosti, Odbor za prava djeteta UN-a može državi stranci proslijediti zahtjev za poduzimanjem privremenih mjera kako bi se izbjegla moguća nepopravljiva šteta za žrtvu ili žrtve navodnih kršenja.

Fakultativnim protokolom također je omogućeno podnošenje međudržavnih pritužbi u kojima jedna država stranka tvrdi da druga država stranka ne ispunjava svoje obveze na temelju Konvencije o pravima djeteta ili njezinih fakultativnih protokola.

Više informacija vezano uz potpisivanje, ratifikaciju i pristup Fakultativnom protokolu možete pronaći ovdje.

Tekst Fakultativnog protokola možete preuzeti ovdje. 

Tekst Fakultativnog protokola na engleskom jeziku prilagođen za djecu možete preuzeti ovdje.

Konvenciju od pravima djeteta možete preuzeti ovdje.

Updated: 13 veljače 2017
  • Share