unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Bruno Šimleša

Moja je odgovornost pomoći drugima

"Imam tu sreću da kroz posao upoznajem mnogo tzv. ‘običnih ljudi’, čiji su životi sve samo ne obični. Ostajem u kontaktu s mnogima od njih, a ponajviše s djecom koja se bore za svoje zdravlje. Kako sam i ja kao dijete proveo previše vremena u bolnici, dječje sudbine ostaju zaključane u mojem srcu i rado pomognem kako god mogu"

– ispričao nam je poznati televizijski voditelj i pisac Bruno Šimleša. Prije nekoliko godina postao je Čuvar djetinjstva jer, kako kaže, vjeruje da njegove mjesečne donacije idu u korist djece kojoj je pomoć najpotrebnija.

Dobar je poznavatelj UNICEF-ovih programa u Hrvatskoj, a posebno izdvaja inicijativu „Rodilišta – prijatelji djece“, kao i pomoć djeci s teškoćama u razvoju koja su, kao jedna od najranjivijih skupina djece, u srcu UNICEF-ova mandata u Hrvatskoj.

Susrećući se kroz svoje emisije s različitim sugovornicima i životnim pričama, Šimleša zaključuje kako je u Hrvatskoj presudno pomoći djeci koja su po bilo kojoj osnovi različita, drugačija.

"Trebalo bi senzibilizirati djecu da se potrude razumjeti druge i drugačije od sebe. Mislim da na tom području trebamo još mnogo toga napraviti i spriječiti da ograničenja i predrasude roditelja otežaju djeci razumijevanja onih koji se zbog bilo čega ne uklapaju u klasičnu sliku djeteta, a sutra građanina Hrvatske"

– poručuje Bruno.
Dodaje i kako previše djece u našoj zemlji odrasta u teškim, čak i nemogućim životnim uvjetima.

"Zbog toga i zbog negativne klime u društvu ta djeca imaju dojam da ne mogu postići nešto vrijedno u svom životu ili, što je još strašnije, da možda ni ne zaslužuju imati sretan život. To pred ljude koji imaju priliku pomoći stavlja golemu zadaću – dokazati djeci da mogu nadrasti teške uvjete odrastanja, a onda im i pomoći u tome."

Slažemo se s Brunom. Golema je zadaća na nama da svoj djeci u Hrvatskoj osiguramo jednake prilike da ostvare svoj puni potencijal. U tome nam najviše pomažu ljudi poput vas i poput Brune, naših Čuvara djetinjstva, bez kojih svi programi koje provodimo u Hrvatskoj ne bi bili mogući.

Ili, kako sam Bruno kaže:

"Doniram UNICEF-u jer vjerujem da svi − koji imaju višak novca ili osjećaja sigurnosti ili zdravih životnih vrijednosti − imaju obvezu pomoći drugima."

Updated: 03 veljače 2016
  • Share