unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Prvi dani medijske pismenosti u Hrvatskoj

Ravnatelj OŠ Jure Kaštelan u Zagrebu Krešimir  Supanc, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dr. sc. Valentina Otmačić, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović Foto: VKljajo/UNICEFRavnatelj OŠ Jure Kaštelan u Zagrebu Krešimir Supanc, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dr. sc. Valentina Otmačić, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović

Škole, knjižnice, mediji, udruge i vrtići iz cijele Hrvatske zajedno za medijsku pismenost djece i odraslih

Zagreb, 13. travnja 2018.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF predstavili su u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu projekt Dani medijske pismenosti. Od 19. do 21. travnja diljem Hrvatske održat će se niz aktivnosti s ciljem edukacije i informiranja djece, roditelja, odgojitelja i nastavnika o važnosti medijske pismenosti.

„Iznimno nam je drago da su se u projekt uključile brojne škole i vrtići, fakulteti, knjižnice, udruge i mediji, te da su ga snažno podržali i Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U digitaliziranom svijetu, kada smo izloženi nikada većoj količini informacija, često je izazov razabrati one kvalitetne, istinite i relevantne. Upravo zato je medijska pismenost ključna vještina koju moramo razvijati kod djece i mladih”, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović.

Ministrice Divjak i Obuljen Koržinek te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić u obilasku informatičkog kabineta OŠ Jure Kaštelana Foto: VKljajo/UNICEFMinistrice Divjak i Obuljen Koržinek te predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić u obilasku informatičkog kabineta OŠ Jure Kaštelana

Da su toga svjesni i građani pokazalo je istraživanje koje je za Agenciju za elektroničke medije i UNICEF proveo Ipsos. Čak 81 posto građana smatra da se djecu ne poučava dovoljno o utjecaju medija na djecu i odrasle. Kao najveće razloge za zabrinutost, kad je riječ o utjecaju medija na djecu, građani su istaknuli nasilje u medijima, sigurnost na internetu te količinu vremena koje djeca i mladi provode pred ekranima.

„Mediji su u sve većoj mjeri dio života djece, i zato je iznimno važno da im omogućimo da razvijaju vještine medijske pismenosti. Dani medijske pismenosti odgovor su na potrebu djece i roditelja da ih podržimo na tom putu”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U okviru projekta izrađene su brošura Foto: VKljajo/UNICEFU okviru projekta izrađene su brošura "Djeca i mediji" i prva slikovnica o medijima za najmlađe

U sklopu aktivnosti Djeca upoznaju medije učenici će posjetiti vodeće medijske kuće, u kojima će učiti kako nastaju vijesti te se uz stručno vodstvo i sami okušati u njihovoj pripremi. U sklopu Dana medijske pismenosti u brojnim vrtićima, školama, knjižnicama i udrugama održat će se predavanja i radionice za djecu i odrasle, a za roditelje, bake i djedove osmišljen je kratki vodič za korištenje medija u obitelji. Materijali za rad s djecom napravljeni su u suradnji s domaćim stručnjacima za područje medijske pismenosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s mladim novinarima iz OŠ Jure Kaštelan Foto: VKljajo/UNICEFMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s mladim novinarima iz OŠ Jure Kaštelan

Prvi Dani medijske pismenosti održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

„Medijska pismenost svakako je jedan od preduvjeta koji ima važnu ulogu u samom odgoju budućih potrošača medija, u poticanju kvalitetne produkcije sadržaja koja neposredno utječe na razvoj kreativne industrije, ali na i privlačenje i stvaranje nove publike. Medijska pismenost važna je vještina i znanje za život u svijetu u kojem sve više ima lažnih vijesti, alternativnih činjenica i govora mržnje. U Dane medijske pismenosti uključena su i mala kina i knjižnice, a upravo su to mjesta na kojima se mogu provoditi razni projekti, radionice, seminari ili igraonice medijske pismenosti, i to ne samo za djecu i mlade, već i za starije građane kojima je nužna pomoć društva za snalaženje u informatičkome i digitalnome prostoru”, istaknula je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dr. sc. Valentina Otmačić i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek Foto: VKljajo/UNICEFZamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku dr. sc. Valentina Otmačić i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek

„Medijska pismenost važna je pogotovo u kontekstu sve učestalijeg širenja lažnih vijesti. Upravo zbog toga, u sklopu kurikularne reforme koja na jesen ulazi u eksperimentalnu provedbu predvidjeli smo medijsku pismenost kao kompetenciju koju učenici razvijaju u niz nastavnih predmeta, poput Hrvatskog jezika, Informatike, Matematike, Biologije, i međupredmetnih tema, poput Uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija i Osobnog i socijalnog razvoja. Time razvijamo kritičko mišljenje i vrednovanje jer je među svim informacijama kojima nas zasipaju važno prepoznati koje su informacije provjerene i točne”, kazala je prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja na predstavljanju Dana medijske pismenosti u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s učenicama OŠ Jure Kaštelana Petrom Lušić i Klarom Kovač Foto: VKljajo/UNICEFMinistrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru s učenicama OŠ Jure Kaštelana Petrom Lušić i Klarom Kovač

Podršku projektu dali su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Carnet, Hrvatski filmski savez, Hrvatska radiotelevizija, Nova TV, RTL, Večernji list, Jutarnji list, Glas Slavonije, Slobodna Dalmacija, Novi list, Tportal, Media servis i Yammat FM.

Popis svih događanja – Dani medijske pismenosti

Download sekcija

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak

Updated: 13 travnja 2018
  • Share