unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Darovi za cijeli život – za svako dijete

"Bit ću vatrogasac, policajac i vozač kamiona za sladoled!"

Tako nam je rekao zaigrani Lovre na pitanje što želi biti kad odraste. Lovre ima pet godina i živi u malom mjestu Svirče na otoku Hvaru. On, kao i druga djeca, ima svoje snove, a da bi snovi mogli postati stvarnost, djeca trebaju ljubav, brigu, poticaj i priliku da uče – svaki dan.

Učitelj, policajka, slikar ili znanstvenica? 

Kada dijete dođe na svijet nitko još ne zna kakvi se talenti i mogućnosti u njemu kriju. Malene stvari poput osjećaja sigurnosti u majčinu naručju, tatine nježne uspavanke, ali i one mnogo složenije poput osiguravanja kvalitetne prehrane, zdravstvene skrbi i sigurnosti imaju dugoročan utjecaj na razvoj djeteta.

"Vrijeme intenzivnog razvoja vrijeme je velikih prilika za svako dijete, ali i prilika za društvo da osigura djeci i roditeljima podršku kako bi se potencijali svakog djeteta razvijali u pravom smjeru. "

U prvim godinama mozak se najbrže razvija i stvara između 700 i 1000 sinapsi koje spajaju tisuće moždanih stanica svake sekunde. Djeca na svijet dolaze spremna za učenje i nova iskustva; ako su ta iskustva poticajna, vjerojatnost da dijete ispuni svoj puni potencijal nemjerljivo je veća.

Propuštene prilike teško se nadoknađuju

Djeca koja ne dobivaju odgovarajuće uvjete za dobro zdravlje, kvalitetnu prehranu, ranu stimulaciju, prilike za učenje, skrb i zaštitu mogu imati slabiji uspjeh u osnovnoj školi, a to se može nastaviti kasnije u životu.

Posebno to vrijedi za najranjiviju djecu – prijevremeno rođene bebe, djecu s teškoćama u razvoju te djevojčice i dječake koji žive u institucijama ili u teškim okolnostima.

U prvim godinama stvaraju se temelji priče života. Zdravlje, obrazovanje, brižna obitelj i sigurnost najvrjedniji su darovi, oni koji traju cijeli život i zato ih trebamo osigurati za svako dijete. 

Updated: 04 prosinca 2017
  • Share