unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Djeci bez pratnje koja putuju jugoistočnom Europom moramo posvetiti više pažnje

Stotine djece bez pratnje, unatoč zatvaranju granica i dalje putuju jugoistočnom Europom. Ipak, o njihovoj se sudbini ne govori mnogo, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Hrvatskoj koja se bavi upravo ovom, najranjivijom skupinom djece izbjeglica.

„Djeca bez pratnje često iskliznu kroz rupe u sustavu zaštite djece. Ostanu neprimjetna, nisu registrirana i o njima se nitko ne brine.“, rekao je Jean Claude Legrand, stariji regionalni savjetnik za zaštitu djece u UNICEF-ovom regionalnom uredu za srednju i istočnu Europu i središnju Aziju. „Sustav ih je iznevjerio zbog čega često odlučuju uzeti stvari u svoje ruke kako bi izbjegli proceduralne zavrzlame i zadržavanje što ih može dovesti u veliku opasnost.“

Usprkos zatvaranju granica i sve strožim migracijskim politikama i dogovorima, djeca bez pratnje upuštaju se u velik rizik kako bi nastavila svoj put do zapadne Europe. Pribjegavaju krijumčarima, jedni slijedeći balkansku rutu, dok drugi traže alternativne puteve.

Od kada je zatvorena balkanska ruta, broj djece koja dolaze u Bugarsku upeterostručen je. Tako je u ožujku zabilježen dolazak 193 djece, dok ih je i kolovozu bilo čak 906. Polovica te djece su djeca bez pratnje. Većina ih je zadržana u nezakonitom pritvoru, a pušteni su nakon što su predali zahtjev za međunarodnom zaštitom. Početkom rujna dvoje djece je nestalo, a dvoje se utopilo kada se prevrnuo čamac u kojem su pokušavali prijeći Dunav i doći do Rumunjske.

Od lipnja 2016. u Srbiju svakodnevno pristiže oko 250 izbjeglica i migranata od kojih su trećina djeca. U rujnu su socijalni radnici identificirali i pružili podršku za najmanje 148 djece bez pratnje.

Grčka vlada usko surađuje s humanitarnim agencijama kako bi osigurala da djeca bez pratnje što kraće borave u zatvorenim ustanovama. No, zbog sporosti preseljenja i nedovoljno odgovarajućih smještajnih kapaciteta oko 60% djece bez pratnje u Grčkoj i dalje je na listama čekanja za smještaj.

Identifikacija djece bez pratnje, pronalazak i spajanje s obitelji, osiguravanje odgovarajućeg smještaja, pravne zaštite i skrbnika djeci bez pratnje, pokazali su se velikim izazovima za vlade zemalja jugoistočne Europe. UNICEF očekuje da će konferencija u Hrvatskoj doprinijeti ubrzavanju procesa spajanja djece bez pratnje s obitelji, poboljšanju sustava skrbništva i napuštanje prakse zatvaranja djece temeljenog na njihovom migracijskom statusu.  UNICEF podsjeća države na njihovu obvezu da prate što se događa s djecom bez pratnje i da osiguraju nacionalne politike koje će biti takve da brinu o najboljem interesu djeteta.

Dvodnevna konferencija „Na putu i sami: Kako učinkovito odgovoriti na potrebe djece bez pratnje u jugoistočnoj Europi?” ima cilj razraditi dobre prakse, poboljšati prekograničnu suradnju, osnažiti nacionalne sustave za zaštitu djece i poboljšati planiranje kad je riječ o nepredviđenim situacijama u regiji. Konferenciju organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo socijalne politike i mladih uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Updated: 17 listopada 2016
  • Share