unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Dobrodošao na svijet, Djano

Slavonski Brod, 07. studenog 2015.

U srijedu u 9 navečer u rodilištu u Slavonskom Brodu na svijet je došla jedna posebna beba. Roditelji, izbjeglice iz Sirije, dječačića su nazvali Djano. Mama Mariam i beba su dobro i jučer su se pridružili ostatku obitelji u prihvatnom centru za izbjeglice. Djano je zdrav dječačić koji je već danas nastavio put prema Švedskoj s mamom, tatom, sestrom i trojicom braće.

Dok smo čekali da se Djano i mama vrate iz bolnice i igrali se s ostalim mališanima, tata Asaf i sestrična Leila ispričali su nam o putovanju koje su proživjeli. Pobjegli su iz Aleppa u Siriji prije dvije godine i smjestili se u Iračkom Kurdistanu, odakle su krenuli na put u Europu. Kao i većina izbjeglica, najveći strah i neizvjesnost doživjeli su putujući u prekrcanom čamcu.

Mariam je u visokoj trudnoći sve to podnijela, no termin poroda se bližio. Kao da je znao da su sad na sigurnom, Djano je odlučio doći na svijet ubrzo nakon što su stigli u Slavonski Brod. Na povratku u prihvatni centar zaželjeli smo dobrodošlicu majci i dječaku, pripremili smo im sve potrebno za boravak u Slavonskom Brodu i nastavak puta i savjetima pomogli Mariam i ostalim majkama u dojenju.

Želimo im da sretno dođu do odredišta i nadamo se da su najteži dani u životu daleko iza mališana i njegove divne i, unatoč svemu, optimistične i razdragane obitelji.

>> Kako UNICEF pomaže djeci u bijegu od rata

Updated: 31 prosinca 2015
  • Share