unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Dugotrajni sukobi, klimatske promjene, porast pojavnosti mentalnih bolesti među mladima i online dezinformacije među najvećim prijetnjama za djecu

Foto: Al-Droubi/UNICEF

U otvorenom pismu napisanom u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore istaknula je izazove koji stoje pred djecom. Dugotrajni sukobi, klimatske promjene, porast pojavnosti mentalnih bolesti među mladima i dezinformacije koje se šire internetom, neke su najvećih globalnih prijetnji djeci, objavio je UNICEF u otvorenom pismu izvršne direktorice Henriette Fore.

Foto: Sokhin/UNICEF

Uz postojeće prijetnje mladim ljudima, kao što su pristup obrazovanju, siromaštvo, nejednakost i diskriminacija, pismo upozorava na nove prijetnje dječjim pravima i pokazuje smjer u kojem bi trebalo usmjeriti napore ka njihovom rješavanju. Pismo je dio UNICEF-ova obilježavanja 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta.

Foto: Bindra/UNICEF

„Djeca se danas suočavaju s nizom izazova i globalnih promjena koji su za njihove roditelje bili nezamislivi“, piše Fore. „Naša klima se mijenja. Nejednakost se produbljuje. Tehnologija transformira način na koji percipiramo svijet. Obitelji sele i migriraju više nego ikad prije. Djetinjstvo se promijenilo pa i mi moramo promijeniti svoj pristup.“

Pismo ističe osam rastućih izazova za djecu svijeta: dugotrajni sukobi, zagađenje okoliša i klimatske promjene, porast pojavnosti mentalnih bolesti među mladima, masovne migracije i kretanje stanovništva, neposjedovanje državljanstva, vještine budućnosti za zanimanja budućnosti, zaštita osobnih podataka i privatnosti na internetu te dezinformacije na internetu.   

 

Updated: 18 rujna 2019
  • Share