unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Dvije i pol tisuće djece i odraslih trčalo za udomiteljske obitelji

Foto: GMarinov/UNICEF

Više od 2500 djece i odraslih trčalo je jučer na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza uz glasnu podršku navijača. Donacijama građana i tvrtki i kotizacijama prikupljeno je 700 000 kuna za udomiteljstvo najmlađe djece. Utrka Mliječna staza ove je godine dio nacionalne kampanje Svako dijete treba obitelj. Cilj je kampanje, koju su pokrenuli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, povećanje broja toplih, brižnih udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Foto: GMarinov/UNICEF

U prijepodnevnim su se satima na Trgu kralja Tomislava odvijale revijalne dječje utrke u kojima je sudjelovalo više od 400 djevojčica i dječaka. Program je vodila glumica i prijateljica UNICEF-a Mirna Medaković Stepinac, a okupljenu djecu pozdravile su i bodrile pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Foto: GDimić/UNICEF

Start utrke za odrasle označile su Matea Matošević, prvakinja Hrvatske u maratonu i Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Dobrodošlicu trkačima i njihovim navijačima poželjeli su dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i predstavnik Grada Zagreba te glumica i UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Bojana Gregorić Vejzović, a u programu su sudjelovali i Marina Hoblaj i Mladen Ignac, predstavnici Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece, te ambasadorice utrke Mirna Medaković Stepinac i Nevena Rendeli Vejzović.

Foto: GDimić/UNICEF

Glazbeno zagrijavanje osigurala je grupa Vatra u unplugged izdanju, a za ono sportsko pobrinula se poznata trenerica i ambasadorica utrke Mliječna staza 2018. Marija Andrijašević.

Foto: KIvanovski/UNICEF

Na utrci od 5 kilometara prva tri mjesta osvojili su:

Ženska utrka: Ana Murat (1.), Anđelka Kasum (2.) i Helena Gleđa (3.)

Muška utrka: Blaž Car-Pavlic (1.), Ante Živković (2.) i Danijel Peček (3.)

Na utrci od 10 kilometara prva tri mjesta osvojili su:

Ženska utrka: Kimberly Pašalić (1.), Valentina Belović (2.) i Ines Jozić (3.)

Muška utrka: Ivan Maletić (1.), Mladen Ignac (2.) i Ivan Lacić (3.)

Ukupan poredak trkača može se pogledati na stranici www.utrka.hr.

Utrka Mliječna staza označila je početak kampanje Svako dijete treba obitelj, čiji je cilj da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi dobiju priliku odrastati u toplini obitelji.

Foto: KIvanovski/UNICEF

„Od srca hvala svim zvijezdama Mliječne staze koje su ove godine u još većem broju zasjale i pokazale da građani podržavaju djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. I ovom prilikom pozivam brižne obitelji da otvore svoja srca i vrata djevojčicama i dječacima koji sada odrastaju u institucijama”, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U sklopu kampanje pokrenuta je besplatna telefonska linija 0800 8282 na kojoj građani zainteresirani za udomiteljstvo mogu dobiti sve potrebne informacije. Prihod od kotizacija s utrke Mliječna staza bit će usmjeren za pomoć u opremi udomiteljskim obiteljima u kojima su smještena najmlađa djeca te za njihovu edukaciju. Za najmlađu djecu i udomiteljske obitelji koje se o njima brinu UNICEF će, u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osigurati kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu.

Utrka je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, te uz podršku Kauflanda, Tele2, Zagrebačkog Holdinga i Hrvatskog društva skladatelja.

Updated: 10 rujna 2018
  • Share