unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

EU i UNICEF štite 42 000 djece, adolescenata i mladih žena u izbjegličkom naselju Rohindža

Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije (ECHO) ulaže 2,6 milijuna dolara kako bi u suradnji s UNICEF-om osigurao zaštitu djece, adolescenata i mladih žena od rodno uvjetovanog nasilja i omogućio im život u sigurnom okruženju s boljim pristupom socijalnim uslugama.

Te će mjere poboljšati životne uvjete 41 500 djece i adolescenata u izbjegličkim naseljima Rohindža, ali i pripadnicima bangladeškog naroda koji žive s njima kao domicilna zajednica.

Više od 693 tisuće izbjeglica iz Mjanmara pristiglo je u Cox’s Bazar od kolovoza 2017., a više od polovicu njih, oko 58 posto, čine djeca.

Stanovništvo Rohindža u Cox’s Bazaru iznimno je ranjivo, a to se osobito odnosi na djecu, adolescentice i mlade žene. Te skupine nailaze na znatne rizike povrh epidemija bolesti koje ondje izbijaju, i to zbog toga što su djevojčice i žene posebice izložene spolnom iskorištavanju i svim drugim oblicima zlostavljanja, uključujući dječji rad.

Lokalna bangladeška zajednica također se nalazi pod pritiskom otkad su u njihova naselja stigle tisuće novih izbjeglica.

„Mnoge izbjeglice koje su pobjegle iz Mjanmara preživjele su nasilje i doživjele traumatična iskustva”, kazao je voditelj Ureda UNICEF-a u Bangladešu Edouard Beigbeder.

„Potrebno je kontinuirano pratiti njihovo stanje i uputiti ih stručnjacima za pomoć. Mnogi od njih u izbjegličkim naseljima u riziku su od rodno uvjetovanog nasilja. Ova će nam inicijativa omogućiti da zaštitimo najranjivije među njima, smanjimo rizike kojima su izloženi i učinimo ih manje ranjivima na buduća moguća kršenja njihovih prava, primjerice iskorištavanje, trgovanje ljudima, rodno uvjetovano nasilje, dječji brak i dječji rad.”

Neki problemi s kojima se susreću djeca, adolescenti i mlade žene u izbjegličkim naseljima nisu rijetki ni u lokalnoj zajednici.

UNICEF pruža neophodne usluge zaštite 182 000 djece i adolescenata, što uključuje psihosocijalnu podršku i pomoć djeci bez pratnje u izbjegličkim naseljima da ponovno pronađu svoje roditelje. Osigurat će se i rekreativne aktivnosti te drugi mehanizmi potpore.

Napori za sprječavanje rodno uvjetovanog nasilja i odgovor na njega nedavno su dobili zamah otvaranjem dvaju prostora za žene u naseljima, a očekuje se da će svaki od njih podupirati 500 žena.

„Osiguravanjem prostora za djecu i grupnih aktivnosti za adolescente, UNICEF pruža niz povjerljivih usluga, uključujući individualnu podršku i upućivanje hitnih slučajeva odgovarajućim službama za pomoć, psihosocijalnu podršku i usavršavanje vještina za život. Međutim, potrebe koje valja zadovoljiti i dalje su goleme. Stoga smo udružili snage”, rekla je Suranga Mallawa, ECHO-ova stručnjakinja u Cox’s Bazaru.

„Intervencije za zaštitu djece i borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja koje smo predložili bit će dopuna UNICEF-ovu planu odgovora na krizu u smislu osiguravanja prava i zaštite djece, uključujući podršku za odgovor na rodno nasilje i upućivanje žrtava odgovarajućim službama za pomoć.”

Inicijativom će se također osigurati alternativne usluge skrbi za 37 000 djece i adolescenata u prostorima za djecu, klubovima adolescenata i putem usluga u zajednici koje će pružati socijalni radnici.

Osim toga, 2000 adolescentica i mladih žena koje žive u privremenim i improviziranim nastambama dobit će podršku uspostavom 35 sigurnih područja za žene.

Aktivnostima u zajednici osigurat će se da 2000 adolescentica i mladih žena dobije potporu ženskih skupina za podršku kako bi se spriječili slučajevi rodno uvjetovanog nasilja nad njima.

Uz to, 500 adolescentica i mladih žena dobit će pomoć i savjete za odgovor na rodno uvjetovano nasilje i nošenje s tim problemom.

Updated: 17 svibnja 2018
  • Share