unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Ivan i njegove dvije obitelji

Marija i njezin suprug Marko, uslijed otežanih životnih okolnosti, zatražili su pomoć u Centru za socijalnu skrb. Mladi i nezaposleni, s dvogodišnjim djetetom, teško su živjeli. Stručnjaci su zaključili kako je potrebno na kraće vrijeme, dok se obiteljske prilike ne srede, izdvojiti dijete iz obitelji. Marija, i sama dijete koje je odrastalo izvan biološke obitelji, svojemu dječaku želi sve najbolje.

Kada je već moralo biti tako, smatra da je daleko bolje za dijete, pogotovo tako malo kao što je njezin Ivan, da ode u udomiteljsku obitelj nego u dom. Za Mariju, njezina supruga i Ivana, to je bilo teško odvajanje koje je završilo nakon 6 mjeseci. U tih 6 mjeseci prvo je Marijin suprug pronašao posao, a kasnije i Marija.

Uspjeli su osigurati i druge uvjete u kojima mogu brinuti o svojem Ivanu. Vrlo su odlučni u tome da surađuju s Centrom za socijalnu skrb, iako bi voljeli da je bilo više prilike za razgovor o problemima prije no što je donesena odluka o Ivanovom izdvajanju i smještaju u udomiteljsku obitelj.


Ana i Stjepan, nedavno su postali udomitelji. Dobra volja i želja da pomognu djeci, topao dom i odrasla djeca koja polako odlaze od kuće, bili su glavni razlozi zašto su se odlučili postati udomitelji. Ana je o udomiteljstvu saznala preko interneta. Sretna da može pomoći djeci, nakon razgovora sa socijalnom radnicom, odlučila se na udomiteljstvo.

Ubrzo nakon procjene i edukacije u Centru za socijalnu skrb, Anin i Stjepanov dom ispunili su dječji glasovi – 14 godišnje Tanje, trogodišnjeg Ivana i šestomjesečne Vlatke. Iako Ivan odnedavno više ne živi s njima, redovno se viđaju. U početku je dječak bio zbunjen svime što se dogodilo, no sad se već privikao, iako svoju mamu ne želi ispuštati iz vida predugo.

Ivan najviše voli autiće i odlazak u park, a kad je kod kuće s mamom, jako voli čitati slikovnice. Crtići ga još ne zanimaju toliko. Njegova majka Marija želi da jednoga dana bude liječnik, kao i njegov djed. Zajedno sa suprugom želi ga podržati da jednoga dana upiše fakultet. Smatra da je najvažnije u životu imati podršku obitelji.

Ivan sada može računati na takvu podršku u dvije obitelji jer Ana i Stjepan i dalje su tu Mariji i Ivanu na raspolaganju, kad god treba uskočiti. Zahvaljujući donacijama građana UNICEF je u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih opremio 87 udomiteljskih obitelji širom Hrvatske, a tom smo prilikom upoznali Ivana i njegove obitelji.

Imena obitelji su promijenjena radi zaštite identiteta. 

Donatori i UNICEF za najmlađu djecu u udomiteljskoj skrbi:

  • 300,000 kuna za nabavku opreme za najmlađe
  • 87 udomiteljskih obitelji s najmlađom djecom
  • 70 krevetića
  • 90 autosjedalica
  • 74 kolica za djecu
  • 49 stolica za hranjenje djece
  • 45 komoda za presvlačenje djece
  • 38 vrtića

>> Svako dijete treba obitelj

Updated: 26 siječnja 2016
  • Share