unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Kako Nikola komunicira bez riječi

Foto: obiteljski album

Nasmijan, zaigran i znatiželjan – te tri riječi najbolje opisuju Nikolu, kaže nam njegova mama Miranda. Uz to, vrlo je tvrdoglav i uporan, što ponekad zna dovesti do uobičajenih obiteljskih prepirki. Iako Nikola ne može govoriti, njegova mama kaže da bismo se iznenadili koliko se dobro Nikola zna posvaditi s njom bez ijedne riječi i dati joj do znanja da je baš neće poslušati. „Tipičan petogodišnjak!“, kaže Miranda.

"S obzirom da Nikola ne govori, potpomognuta komunikacija je način na koji on može pokazati što želi i kako se osjeća."

Nikolina osnovna bolest je blaži oblik Menkesove bolesti. Riječ je o stanju zbog kojeg njegov organizam ne može distribuirati potreban bakar iz hrane. Posljedica je iznimna opuštenost mišića zbog koje on ne kontrolira u potpunosti pokrete glave, ne sjedi samostalno, ne hoda, teže se koristi rukama, otežano guta tj. žvače pa zbog toga jede kašastu hranu.

Foto: obiteljski album

Iako ne govori, Nikola komunicira pogledom, smiješkom, vikom, nakašljavanjem, pružanjem ruke prema nečemu, okretanjem glave i naravno svim pomagalima koje koristimo u potpomognutoj komunikaciji – objašnjava mama Miranda.

"Sada kad su uključeni razni oblici potpomognute komunikacije, ja ga pitam ‘Jesi li gladan?’, a on može odgovoriti da ili ne i pri tome još može izabrati od ponuđenog što želi jesti, odnosno pokazati mi na tabletu."

Potpomognuta komunikacija, za koju koriste tablet s posebnim aplikacijama, Nikoli i njegovoj obitelji olakšava svakodnevnu komunikaciju već više od dvije godine.

„Posebne aplikacije koristimo kao najavu određenih radnji, za odabir hrane za užinu i igračaka, za prepričavanje priča ili nekih dnevnih događaj,  pri čemu je jako korisna e-galerija. Uz sve to imamo i pomagalo iTalk2 pomoću kojeg Nikola na brži način odgovara na pitanja sa ‘da’ ili ‘ne’. Tu imamo dvije velike tipke, crvena je ‘ne’, žuta ‘da’ i na taj način lakše i brže dobijemo odgovor na pojedino pitanje.“

Tablet s posebnim aplikacijama počeli su koristiti na savjet logopeda. To im uobičajene obiteljske situacije čini mnogo jednostavnijima. S obzirom da Nikola ne govori, potpomognuta komunikacija je način na koji on može pokazati što želi i kako se osjeća. Kako dijete raste i komunikacijske potrebe rastu, a kada ono ne može riječima izreći svoje osjećaje i potrebe – mogućnost frustrirajućih situacija jako je velika.

Foto: obiteljski album

Nikoli i njegovoj obitelji potpomognuta komunikacija znači mnogo. Njegove želje, misli i osjećaji sada lakše pronalaze svoj put do članova obitelji, ali i drugih ljudi u njegovoj okolini. Nikola je sretniji, zadovoljniji i pun samopouzdanja.

Potpomognuta komunikacija pomaže osobama s teškoćama u razvoju da se integriraju u društvo, daje im mogućnost da se izraze, kažu što žele i osjećaju te da pokažu da i oni, iako ne koriste riječi, itekako imaju što reći.

Updated: 06 svibnja 2016
  • Share