unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Kapi koje život znače

Knežević Barišić/UNICEF

Iris. Snažna djevojčica bucmastih obraščića odmah nas je osvojila. Kad smo je upoznali u KB “Sveti Duh”, Iris je imala 76 dana. 76 dana bolničke njege. 76 dana životne borbe za djevojčicu rođenu u 26. tjednu trudnoće sa svega 850 grama. No Iris je otporna na sve, baš kao i cvijet čije ime nosi. Mama Mirela svoju je djevojčicu, kaže, očekivala u kolovozu, no ona je na svijet došla mnogo ranije i sve iznenadila:

"Sam početak bio je izrazito stresan. Pedijatri su mi tada objasnili da je majčino mlijeko lijek za sve prijevremeno rođene bebe i da je jedna od najvažnijih stvari za našu djevojčicu da odmah počnem s izdajanjem. Izdajala sam svaka tri sata. Bilo je naporno, ali u tom trenutku to je bila jedina i najvažnija stvar koju sam mogla napraviti za Iris."

Svaka kap majčina mlijeka, svaki gram više za bebe, poput Iris, znači život, kaže nam dr. Anita Pavičić Bošnjak s odjela za neonatologiju KB „Sveti Duh“ u Zagrebu:

"Dokazano je da su ishodi prijevremeno rođene djece koja se hrane majčinim mlijekom mnogo bolji. Infekcije su rjeđe, kao i učestalost teške upale sluznice crijeva koja nerijetko dovodi do teških komplikacija. Ponekad, nažalost, i do gubitka života djeteta. Dobrobit prehrane majčinim mlijekom ili doniranim humanim mlijekom za tu je djecu nemjerljiva. "

Kada nije dostupno mlijeko djetetove majke, za prijevremeno rođene djevojčice i dječake potrebno je osigurati donirano humano mlijeko. To omogućuju banke humanog mlijeka kojih je u Europi trenutačno 213. U planu je osnivanje njih još 17, a među njima je i prva banka mlijeka u Hrvatskoj. Riječ je o složenoj instituciji koja se bavi prikupljanjem, pripremom, pohranjivanjem i distribucijom mlijeka, objašnjava dr. Pavičić Bošnjak:

„Početak su darovateljice koje se odlučuju na humani čin darivanja svog mlijeka. One moraju biti zdrave i prolaze kroz testiranje na određene bolesti kako bi se utvrdilo da su prikladne darovateljice. Testira se i donirano mlijeko, a najranjivijoj djeci mlijeko kao terapiju propisuje liječnik.”

Svake godine u Hrvatskoj se prijevremeno rodi 2300 djece, a njih oko 400 treba intenzivno liječenje, poput Iris. Majčino je mlijeko za njih lijek, a svaki gram više znači korak bliže zdravlju i životu. Zna to i Mirela koja je sa strepnjom pratila Irisin napredak:

„Kada je imala devet dana prvi sam je put primila u naručje. Bila je tako malena, imala je samo 730 grama jer je na početku bila ‘pala’ na težini. Ti trenuci maženja s mojom djevojčicom značili su mi sve, vraćali su nas obje u život, pomogli da očuvam snagu i mir. Osjećala sam da je ona tu i da sam ja tu za nju.“

Knežević Barišić/UNICEF

Prije otpusta iz bolnice Iris je imala 2140 grama. Zahvaljujući majčinu mlijeku, utrostručila je svoju težinu. Nešto što se na početku činilo kao nedostižan cilj postalo je stvarnost pa je Iris otišla kući točno tri tjedna prije termina kada su mama i tata prvotno očekivali njezin dolazak na svijet. Majčino mlijeko odigralo je ključnu ulogu. Zato je važno da te kapi života kroz prvu banku mlijeka u Hrvatskoj osiguramo za svako dijete.  I vi to možete omogućiti!

Updated: 22 rujna 2017
  • Share