unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Kreće program edukacije poslovne zajednice s ciljem unaprijeđenja odnosa prema djeci

Što je dobro za djecu, dobro je i za posao

Tvrtke imaju velik utjecaj i odgovornost prema društvu u kojem djeluju. Gotovo sa 100% sigurnošću možemo ustvrditi da ono što će biti dobro za djecu, ne može biti loše za poslovanje. Odnos poslovne zajednice prema djeci posebno je važna tema jer gotovo da ne postoji poslovanje koje na neki način ne utječe na djecu. Tvrtke utječu na prava djece, izravno ili neizravno, i to ne samo po pitanju dječjeg rada koje prepoznajemo najčešće iz velikih novinskih naslova.

Odnos tvrtki prema roditeljima i usklađivanju njihovog poslovnog i privatnog života, proizvodnja i plasiranje proizvoda namijenjenih djeci, oglašavanje koje je namijenjeno djeci ili u kojem djeca sudjeluju, utjecaj poslovanja na okoliš u kojem djeca rastu i razvijaju se, sve to snažno utječe na interese djece i njihova prava.

Istraživanja provedena od strane UNICEF-a pokazuju kako tvrtke u Hrvatskoj nisu dovoljno upoznate s problematikom dječjih prava u kontekstu poslovnih praksi. Zaključak je da uz zajednički rad na ovoj temi možemo napraviti puno više za dobrobit djece, ali i poslovanja.

UNICEF u  sklopu suradnje s Vladom Republike Hrvatske pokreće program edukacije poslovne zajednice s ciljem unaprijeđenja odnosa tvrtki prema djeci. Tim povodom, danas i sutra se u Zagrebu održava trening koji vodi Eija Hietavuo, UNICEF-ova rukovoditeljica za društveno odgovorno poslovanje. Trening će ponuditi uvid u ključne izazove vezane uz utjecaj poslovanja na djecu kao i praktične alate i smjernice koji će pomoći kompanijama u izgradnji poslovnih načela koje uzimaju u obzir dječja prava.

Brojne hrvatske tvrtke svojim filantropskim djelovanjem uvelike pomažu da se potrebe djece ostvaruju, no dugoročni je cilj UNICEF-ovog programa podrške tvrtkama usmjeren na ne-financijski angažman koji će svakoj kompaniji pomoći da postane istinski prijatelj djece i njihovih prava.

Ovaj program edukacije je nastavak inicijative “Djeca su naš najvažniji posao” koju je 2013. pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Global Compactom i Hrvatskom udrugom poslodavaca.  

Nakon edukacije trenera, UNICEF će najesen ponuditi tvrtkama radionice „Poslovna zajednica mijenja dječje živote nabolje“.

Ukoliko u Vašoj tvrtki već sada postoji interes, molimo pošaljite nam upit na lgamulin@unicef.org

UNICEF poziva sve tvrtke u Hrvatskoj da se informiraju o načinima na koje njihovo poslovanje utječe na djecu i da svojim djelovanjem doprinesu zaštiti dječjih prava. 

Više informacija o UNICEF-u i društvenoj odgovornosti

 • Suradnja s tvrtkama

  Suradnja s tvrtkama

  Tvrtke su važni UNICEF-ovi saveznici u nastojanju da se djeci pruži najbolje. Sretni smo što na svojoj strani imamo snažne partnere koji zajedno s nama nastoje djeci osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj. Zajedno možemo više!

 • Djeca su naš najvažniji posao

  Djeca su naš najvažniji posao

  Poslovni sektor ima golemu moć da zaštiti djecu i da poboljša njihov život. Poštujući dječja prava, pružajući sigurne radne uvjete za roditelje i borbom protiv dječjeg rada tvrtke mogu doprinijeti razbijanju kruga siromaštva i nejednakosti djece.

Updated: 06 lipnja 2016
 • Share