unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Ljubav na prvi pogled

UNICEF/MKneževićBarišić

„Ne mogu zamisliti svoj život bez njih. Žao mi je samo što se nismo i ranije odlučili postati udomitelji”, kazala nam je Aneta.

Ona i suprug Jan udomili su čak tri dječaka koji su tada imali manje od dvije godine. Kada su ih ugledali u dječjem domu, bila je to ljubav na prvi pogled, a danas su ti veseli dječaci njihov cijeli svijet.

Prije nekoliko godina Aneta i Jan prošli su edukaciju za udomitelje i razmišljali o udomljavanju jednog djeteta. No tim za udomiteljstvo imao je drugačiji prijedlog – tri dječaka trebala su obitelj. Anetu i Jana brinulo je kako će se snaći s tri bebe u isto vrijeme, no sada ne mogu ni zamisliti da je drugačije.

"Kod nas je uvijek gužva, uvijek glasno. Naravno, ima puno posla oko njih, ali ta sreća i sve što se događa, to je baš ono što smo željeli. Oni su zdravi, oni su sretni, a mi uz njih "

.

Početak je bio izazovan i za njih i za dječake. „Kada smo nakon pet dana prvi puta prespavali noć bez ustajanja, Aneta me probudila i pitala jesam li se ja dizao, a kad smo shvatili da smo oboje spavali cijelu noć, odmah smo odjurili vidjeti je li sve u redu s dječacima”, prisjeća se Jan.

Sada je to prava uigrana ekipa. Dječaci ujutro idu u vrtić, gdje borave dok su Aneta i Jan na poslu. Treniraju nogomet, igraju se i uče poljski jezik, jer je Aneta podrijetlom iz Poljske.

UNICEF/MKneževićBarišić

Aneta i Jan često se sjete dječaka i djevojčica koji su i dalje u dječjim domovima. Njih, kažu nam, nikada neće zaboraviti.
„Kad se uđe u dom, djeca od tri četiri godine… Oni, kad vide da netko dolazi, kažu – daj uzmi me…“ prisjeća se Jan, kojem je još uvijek veoma teško govoriti o toj temi.
„Djeca koja odrastaju u institucijama bolno su svjesna svoje situacije”, kaže Aneta i nastavlja: „Djeca iz drugih soba dolazila bi i pitala nas − ako uzimate troje, zašto nećete uzeti i mene, ja ću biti četvrti, nema razlike. Ja ću vam pomoći oko njih. Ili − zašto uzimate njih, a ne uzimate mene? Ta djeca jednostavno stoje na vratima i čekaju roditelje.”

Unatoč brizi osoblja, odrastanje u institucijama dokazano šteti razvoju djece i ostavlja dugoročne posljedice. Stotine djevojčica i dječaka u Hrvatskoj i dalje odrastaju bez obitelji. U sklopu nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj”, čiji je cilj povećanje broja brižnih udomiteljskih obitelji, pokrenut je info telefon za potencijalne udomitelje. Ako želite pružiti topao obiteljski dom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, molimo vas da za sve informacije nazovete 0800 82 82.

Podržati udomiteljstvo možete i donirajući za djecu bez odgovarajuće obiteljske skrbi: 

Powered by T-com Pay Way

Updated: 06 prosinca 2018
  • Share