unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Na Međunarodni dan djeteta – djeca preuzimaju vodstvo

Foto: VKljajo/UNICEF

U sklopu obilježavanja 20. studenoga, medijske kuće, vodeće domaće tvrtke i ministarstva otvaraju svoja vrata sudjelovanju djece u odlukama koje ih se tiču.

Zagreb, 17. studenoga 2017. – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta (20. studenoga) UNICEF je pozvao tvrtke i institucije u Hrvatskoj da otvore svoja vrata djeci i njihovu sudjelovanju u odlukama koje na njih utječu. Slične aktivnosti odvijat će se i širom svijeta, u 130 zemalja u kojima će djeca na jedan dan dobiti glavnu riječ.

U Hrvatskoj će ovu inicijativu obilježiti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – ministrici Nadi Murganić toga će se dana u obavljanju dužnosti pridružiti i na jedan dan imenovana dječja ministrica.   

Dječja ministrica Dora i njezin zamjenik Lovro pomogli su ministrici Murganić dodjeliti nagrade za promicanje prava djeteta. Foto: HRyznar/UNICEFDječja ministrica Dora i njezin zamjenik Lovro pomogli su ministrici Murganić dodjeliti nagrade za promicanje prava djeteta.

I nacionalne televizijske kuće − HRT, Nova TV i RTL Kockica − pružit će priliku djeci da sudjeluju u izradi programskih sadržaja za djecu, uključujući i zamjenu s nekim od voditelja.

U cilju jačanja društvene odgovornosti prema djeci i njihovim pravima, Croatia osiguranje, KONČAR, Labud, Hrvatske vode, Zagrebački holding, Kaufland, INA – industrija nafte i Valamar pozvali su djecu da im pomognu u upravljanju i odlučivanju te da se upoznaju s radom tih tvrtki.

Djeca su provjeravala imaju li putnici u tramvajima karte. Djeca su provjeravala imaju li putnici u tramvajima karte.

Dana 20. studenoga obilježava se godišnjica usvajanja Konvencije o pravima djeteta i održavanja prvog Međunarodnog dana djeteta. Tim će povodom djeca širom svijeta „preuzeti” ključne uloge u medijima, politici, poslovanju, sportu i zabavi kako bi pomogla u spašavanju dječjih života, borbi za njihova prava i ostvarivanju njihova potencijala.

Djeca su preuzela i Kaufland. Djeca su preuzela i Kaufland.

Sjedište UN-a u New Yorku preuzet će skupina od 150 djece koja će s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom održati sastanak. Palaču naroda u Ženevi također će preuzeti skupina od 200 djece i mladih, koji će pratiti generalnog direktora Ureda Ujedinjenih naroda u Ženevi Michaela Møllera.

Djeca u Kopenhagenu (Danska) na jedan će dan uz pomoć UNICEF-ova ambasadora dobre volje Ahn Sung-ki preuzeti posao upravljanja UNICEF-ovim skladištem humanitarne pomoći.

U Španjolskoj će vrhunski nogometni klub Barcelonu, dom UNICEF-ova ambasadora dobre volje Lea Messija, preuzeti 24 djece u dobi od 9 i 10 godina, koja će odraditi trening s trenerom Ernestom Valverdeom, a potom će se prije utakmice rukovati s igračima. Djeca će, također, preuzeti Upravni odbor kluba te uloge predsjednika i potpredsjednika u njemu. I u Fondaciji Barcelone djeca će preuzeti ključne uloge.

„U donošenju odluka koje utječu na djecu iskustva odraslih i iskustva djece međusobno se nadopunjuju – dok mi odrasli imamo više životnog iskustva, samo djeca znaju kako je to biti dijete danas i ovdje. Zato je iznimno važno stvarati poticajno okruženje u kojem će odrasli i djeca zajedno promišljati i odlučivati. Uvažavajući djecu i njihov pogled na svijet, poučavamo ih poštovanju svih ljudskih bića i preuzimanju odgovornosti za vlastite odluke i postupke. Kada im pružimo priliku da nam se pridruže u odlučivanju, djeca uče o važnosti brige za druge i korištenju moći na dobrobit svih. Stoga sam uvjerena da će s napretkom u ostvarivanju prava na participaciju djece naše društvo postati potpunije i bogatije u svakom smislu te riječi.”, poručila je povodom Međunarodnog dana djeteta predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Više informacija na: http://www.worldchildrensday.org/

 

Updated: 21 studenoga 2017
  • Share