unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Možemo sve, samo malo drukčije!

Jan u Janomobilu i mama Jasmina na putu do vrtića. Foto: Vanda Kljajo/UNICEFJan u Janomobilu i mama Jasmina na putu do vrtića.

Sigurno ste čuli za različita prijevozna sredstva, no postoji jedno posebno i jedinstveno vozilo kakvo ima samo Jan (4,5) iz Zagreba. Iako će mnoge podsjetiti na kolica, Jan kaže da je zapravo riječ o baš za njega dizajniranom vozilu koje mu pomaže jer on zbog oštećenja kralježnice ne može hodati. U svom Janomobilu kako ga zove, s veseljem se vozi do vrtića:

"U vrtiću mi je najzabavnije, tamo imam ekipu! Volim svašta raditi. Zezamo se i igramo s autićima, kopamo rupe u pijesku s lopaticama, hvali se Jan."

Foto: Vanda Kljajo/UNICEF

Jan ide u Montessori vrtićku grupu čiji je moto – pomozi mi da to učinim sam. Tete Natalija i Paola kažu da Jan u svim područjima osim motoričkom ravnopravno prati svoje vršnjake.

Jan kraj ortoza, ortopedskog pomagala koje mu pomaže stajati. Foto: Vanda Kljajo/UNICEFJan kraj ortoza, ortopedskog pomagala koje mu pomaže stajati.

Kod Jana posebno paze na razvoj snage u rukama i finu motoriku, kao i socioemotivni razvoj kako bi mu i vrtić bio mjesto koje podržava razvoj njegovog zdravog samopouzdanja.

Jan u vrtiću razvija i finu motorku. Foto: Vanda Kljajo/UNICEFJan u vrtiću razvija i finu motorku.

"Puno treba raditi na razvijanju samopouzdanja, ali mislim da smo uz pomoć i savjete ekipe sa Goljaka i ekipe iz vrtića uspjeli, kaže Jasmina, Janova mama."

Čini se da je baš tako, jer kad gledate Jana vidite veselog, neustrašivog dječaka koji uživa u isprobavanju novih stvari.

Jan je najbrži na skate boardu. Foto: Vanda Kljajo/UNICEFJan je najbrži na skate boardu.

Tako je, iako ne može hodati, Jan sjajan u vožnji skate boardom! Kada je kod rođakinje u Beligiji otkrio skate odmah ga je sam naučio voziti.

Prije izlaska na vrtičko dvorište, odgojiteljica skida Janu ortoze. Foto: Vanda Kljajo/UNICEFPrije izlaska na vrtičko dvorište, odgojiteljica skida Janu ortoze.

Prije izlaska na vrtićko igralište, teta pomaže Janu skinuti ortoze, ortopedska pomagala koja mu pomažu stajati usporavno, a zatim Jan navlači rukavice i štitnike za koljena i brzinom munje se dovozi do pješčanika, gdje će se pridružiti prijateljima i prijateljicama u omiljenim igrama u pijesku.

Možda zbog discipline koju je naučio kroz brojne terapije, a možda zbog prirodnog dara, Jan posjeduje neustrašivi sportski duh. Osim skatea vozi i bicikl, pliva, a zimi čak i kliže na ledu.

"Jan ima ozbiljne planove za budućnost: “Bit ću policajac i pratiti one koji pogrešno skrenu ili pogrešno parkiraju, veli Jan."

Foto: Vanda Kljajo/UNICEF

Zato mu je najdraže kad se s mamom vozi na njezinom biciklu na poligonu u kvartu jer onda može diktirati smjer i pravac kretanja u čemu iskreno uživa. “Lijevo – desno“, ori dječji poligon u Travnom, a mama Jasmina sa smješkom skreće po naređenju, ipak je to uputa budućeg prometnog policajca!

"Daleko su sada trenuci kad se Jan rodio i kada su njegovi roditelji saznali da Jan ima spinu bifidu. Nakon šoka za koji niti jedan roditelj nije spreman brzo su se sabrali i donijeli odluku da će dati sve od sebe da Janu budu podrška kakva mu je potrebna."

“Nastojimo svu njegovu rehabilitaciju što više kombinirati sa igrom i zabavom i u cijeloj toj priči nemamo nikakav osjećaj težine, samo je više posla, kaže Jasmina i dodaje: „I ja sam prolazila kroz brojne krize u samom početku, ali kad sam ga prvi put stavila u sjedalicu na svoj bicikl, shvatila sam da se ni u mome životu neće ništa promijeniti.

Foto: Vanda Kljajo/UNICEF

Redovito sa prijateljima odlazimo na biciklističke izlete u prirodu i živimo punim plućima,“ kaže Jasmina i dodaje kako činjenicu da ne može hodati Janu objašnjava usporedbom sa njezinim problemima sa vidom zbog kojih nosi leće: “Možemo sve, samo malo drukčije!“.

 

Updated: 20 studenoga 2017
  • Share