unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Njemačka vlada i UNICEF djeluju u korist djece izbjeglica i migranata u Njemačkoj

Berlin, 22. prosinca 2015.

Budući da je ove godine u Njemačku ušlo više od 300.000 djece izbjeglica i migranata, UNICEF i njemačka vlada danas su predstavili svoje novo partnerstvo usmjereno na poboljšanje njihove skrbi i zaštite.

Usprkos naporima na svim razinama društva u Njemačkoj, kriza je svojim intenzitetom opteretila njemački sustav socijalne skrbi te su izbjegla djeca u toj zemlji ugrožena, zaključeno je u zajedničkoj procjeni njemačkih vlasti i UNICEF-a.

“Na svim mjestima gdje se nalaze djeca, adolescenti i žene, potrebno je osigurati mjere za zaštitu od napada i seksualnog nasilja, što uključuje seksualno zlostavljanje i uznemiravanje”, izjavila je Manuela Schwesig, ministrica obitelji.

“Ali za bolju zaštitu su potrebne mjere za infrastrukturu i osoblje te više informacija, senzibiliziranje javnosti te obuka osoblja i volontera. Zato zajedno s UNICEF-om želimo stvoriti službe koje će u objektima za izbjeglice omogućiti bolju zaštitu djece, mladih i žena”.

Procjena je pokazala da su djeca i žene izbjeglice i migranti ranjivi te mogu postati žrtve nasilja, zlostavljanja i izrabljivanja, osobito u prihvatnim centrima i centrima za privremeni smještaj. Djeca u tim centrima često i po nekoliko mjeseci nakon dolaska nemaju potpuni pristup odgovarajućem obliku školovanja, psihosocijalnoj podršci i rekreativnim aktivnostima.

“Imamo zajednički cilj s Njemačkom kao našim partnerom – zaštititi najranjiviju djecu, bez obzira na zemlju njihovog porijekla”, izjavila je Marie Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna koordinatorica za izbjegličku i migrantsku krizu u Europi.

“Djeca koja sada putuju su preživjela rat, progon i užasna putovanja. Iako su stigla na svoje odredište u Njemačkoj, to je za njih tek početak novog putovanja. Mi moramo biti uz njih.”

Vlada i UNICEF razvit će specifične planove u suradnji s njemačkim nevladinim organizacijama kako bi se na bolji način pratila i podržavala prava djece. To će obuhvaćati:

  • Pomoć u prepoznavanju ugrožene djece
  • Podržavanje mogućnosti za učenje i igru te rad s partnerima kako bi se povećao pristup uslugama i savjetovanju pružanjem stručnog znanja i obuke o mjestima za djecu.
  • Obuka i supervizija za terenske djelatnike kako bi se spriječilo nasilje i zlostavljanje
  • Tehničko savjetovanje i podrška za poboljšanje sustava zaštite u centrima za prihvat i smještaj
  • Pomoć u poboljšanju prikupljanja podataka, praćenje pitanja koja se tiču djece i izvještavanje Vlade Savezne Republike Njemačke
  • Podrška razvijanju praktičnog vodstva, obuke i supervizije kako bi centri u kojima su smješteni izbjeglice i migranti postali prilagođeniji potrebama djece i rodno osjetljivi
  • Uspostavljanje pravila ponašanja za djelatnike i bolji mehanizmi za pritužbe i upućivanje.

 

“Nakon svog dugog i često napornog putovanja, djeca izbjeglice se u Njemačkoj nalaze na relativno sigurnom mjestu. Ali neko vrijeme će vjerojatno nastaviti živjeti u teškim životnim uvjetima na mjestima u kojima su smješteni, kao što su sportske dvorane, nekadašnje vojne barake i drugi oblici privremenog skloništa”, izjavio je Christian Schneider, predstojnik njemačkog Nacionalnog odbora za UNICEF.

“Ogroman broj djelatnika i volontera obavlja fantastičan posao. Međutim ne postoje obvezujući standardi zaštite djece niti dovoljno mogućnosti za igru i učenje ili psihosocijalnu podršku. Hoće li djeci izbjeglicama u Njemačkoj biti pružen najbolji oblik zaštite i skrbi ne smije ovisiti o slučajnosti”.

UNICEF omogućuje pristup pitkoj vodi i sanitarnim uvjetima, zaštitu i obrazovanje djece koja su ugrožena sukobima u svojim zemljama porijekla kao što su Sirija, Irak i Afganistan te pomaže djeci tijekom njihovog putovanja kroz Balkan. Njemačka vlada je ove godine donirala 250 milijuna eura UNICEF-u, odnosno 100 milijuna više nego 2014. godine, za pomoć milijunima djece koja su zahvaćena sukobima u Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, Ukrajini, Jemenu i djeci izbjeglicama iz Sirije koja žive u Jordanu, Libanonu i Turskoj.

Updated: 31 prosinca 2015
  • Share