unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Od ljubavi djeca rastu

„Voljela bih da svako dijete ima mjesto za sebe, da ima osobu koja će se brinuti baš o njemu, neku obitelj. Kao mi“, kazala nam je Aurelija (15). 

U svoju udomiteljsku obitelj, kod tete Anice i stričeka Zorana, stigla je kao petogodišnja djevojčica. Kao djevojčice u ovu su obitelj stigle i Andrea (16) i Vanesa (18).

Prije 14 godina teta Anica, kako je djevojke zovu, zajedno sa suprugom donijela je odluku da će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pružiti ljubav, brigu i topao obiteljski dom. To je, kazala nam je, njezin životni poziv: „Svu djecu othranjujemo s ljubavlju, moja djeca našu udomljenu djecu smatraju svojom braćom i sestrama. U kontaktu smo sa svom djecom koja su bila kod nas, dođu nam u posjet preko praznika, budu kod nas nekoliko tjedana, družimo se“.

Sve je baš kao i u svakoj drugoj obitelji, ispričala nam je Vanesa: „Teta Anica razgovara s nama kad nam je teško, nema osuđivanja, samo puno ljubavi i brige. Ako djeca nisu od svojih roditelja mogla dobiti ljubav, mislim da je važno da je dobiju od osobe koja im je želi dati, koja se želi o njima brinuti. U domu se to ne može dobiti. To nije niti slično obitelji“.

"U udomiteljskoj obitelji pružaju ti ljubav i pažnju, a to je najvažnije. Naša teta Anica to radi iz ljubavi i to se vidi. Bolje je za djecu da imaju obitelj koja će im dati ljubav i pažnju i da ne budu u domu; to nikome ne bih poželjela."

Nježnost, podrška u teškim trenucima i brojne životne sitnice zajedno stvaraju obiteljski dom. No toplina i podrška obitelji ostaje san za djecu koja odrastaju u institucijama jer, usprkos naporima stručnih djelatnika, niti jedna institucija djeci ne može pružiti bliskost i sigurnost kakvu pruža obitelj.

 „Djeca koja nemaju roditelje znaju kako je to. Mene su moji roditelji ostavili. Udomiteljstvo je nešto što ti pruža nadu za život, za sve“, kazala nam je Aurelija.

Bez obitelji, u dječjim domovima u Hrvatskoj djetinjstvo provodi više od 1000 djece. Odrastanje u takvim uvjetima dokazano ostavlja trajne posljedice na djeci. Stoga je iznimno važno za djevojčice i dječake poput Aurelije, Vanese i Andree osigurati odrastanje u brižnim udomiteljskim obiteljima. 

Powered by T-com Pay Way

Updated: 05 ožujka 2018
  • Share