unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Plitvice i Krka postali Čuvari djetinjstva

Nakon rekordne turističke sezone, Nacionalni park Krka i Nacionalni park Plitvička jezera odlučili su dio svojih rastućih godišnjih prihoda uložiti u programe koji unaprjeđuju kvalitetu života djece u Hrvatskoj, s naglaskom na podršku najmlađima i najranjivijima.

Potpisivanjem ugovora o donaciji između Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera”, Javne ustanove „Nacionalni park Krka” i UNICEF-a, javne ustanove priključuju se rastućoj obitelji Čuvara djetinjstva, koji svojim donacijama pomažu da sva djeca u Hrvatskoj dobiju priliku odrasti u zdrave i sretne osobe. Povodom potpisivanja ugovora predstavljena je i izložba učenika Osnovne škole Voltino o ciljevima održivog razvoja.

"Zadovoljstvo je kada uložen trud rezultira tako sjajnim rezultatima kao što je to bilo u prošloj turističkoj sezoni. Svoje zadovoljstvo želimo podijeliti, a rezultate umnožiti. Uz brojne lokalne inicijative i humanitarne akcije, ovom donacijom uvećavamo dobre rezultate u korist najranjivije djece širom Hrvatske"

– poručila je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera” Natalija Božičević prilikom potpisivanja ugovora.

"Očuvanjem prirode postižemo najvažniji dio svoje zadaće, no brigom o generacijama koje će nastaviti tamo gdje smo mi stali, ulažemo u zajedničku sadašnjost i budućnost"

– izjavio je ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka” Krešimir Šakić.

Donacijom UNICEF-u obje ustanove, koje već niz godina podržavaju lokalne projekte za djecu, šire doseg skrbi za djecu na cijelo područje Hrvatske, a UNICEF dobiva novog saveznika za unaprjeđivanje prava djece, osobito najranjivijih skupina.

"Od srca zahvaljujemo što su obje institucije, koje svijet prepoznaje po bogatstvu prirodne raznolikosti, odlučile proširiti svoja ulaganja u djecu. Pored investiranja u lokalne projekte, nacionalni parkovi Krka i Plitvička jezera od danas pružaju podršku i sustavnim ulaganjima u djecu diljem Hrvatske kojoj su uskraćene brojne mogućnosti. Primjerice, svako treće dijete predškolske dobi nema priliku ići u vrtić, a brojna djeca s teškoćama u razvoju nemaju pristup osnovnim uslugama, poput terapeuta, logopeda i slično. Zajedno s našim novim saveznicima možemo to promijeniti. Ovo ulaganje, kao i svako ulaganje u djecu, višestruko će nam se vratiti"

– poručila je prilikom potpisivanja Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku.

Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su kako se ulaganja u ranjive skupine djece u ranoj dobi društvu vraćaju sedmerostruko.

Plitvička jezera, 23. veljače 2016.

Updated: 25 veljače 2016
  • Share