unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Pomoć za djecu Afrike i Jemena

Emmanuelov put oporavka

Emmanuel John oporavlja se od teške pothranjenosti u južnosudanskoj bolnici čiji rad podržava UNICEF. Emmanuelova majka Lona bila je veoma zabrinuta za svog sina kada su došli u bolnicu, no njegovo je zdravstveno stanje iz tjedna u tjedan sve bolje. Dječak star godinu i pol sada svakodnevno jede visokokaloričnu terapeutsku hranu kao što su pasta od kikirikija i posebno terapeutsko mlijeko i keksi.

Djetetu koje je teško pothranjeno potrebno je otprilike osam tjedana da se oporavi uz terapiju, no već nakon prvih nekoliko tjedana mnoga se djeca osjećaju bolje, na lice im se vrati osmijeh i ponovno imaju snage za igru.

Terapeutska hrana vraća djecu u život

Djecu pregledavaju stručnjaci koji prate njihovo opće stanje, težinu i opseg nadlaktice. Osim od pothranjenosti, mnoga djeca pate i od dehidracije, a ponekad imaju i trbušne viroze, što dodatno ugrožava njihovo zdravlje. Ovisno o njihovu stanju, djeca terapiju primaju u bolnici ili se oporavljaju na kućnoj njezi uz zalihu terapeutske hrane kao što je Plumpy nut. Plumpy nut ne mora stajati u hladnjaku, ima dug rok trajanja, a za njegovu pripremu nije potrebna voda, što je iznimno važno kada su higijenski uvjeti smanjeni, količina pitke vode ograničena, kada nema hladnjaka, a temperature su visoke. Djeca Plumpy nut jedu direktno iz pakiranja i vole njegov okus, a vitamini, minerali i drugi visokovrijedni sastojci pomažu im da se „vrate u život”.

Pomažemo zajedno

UNICEF s partnerima osigurava u kriznim žarištima potrebnu terapiju, liječenje, pitku vodu i higijenske potrepštine. Zahvaljujući pomoći Čuvara djetinjstva i drugih donatora koji su se odazvali pozivu na solidarnost i humanost, pomoć je u kratkom roku upućena i iz Hrvatske. Dosad je donacijama građana i tvrtki prikupljeno 1.400.000 kuna.

Zajedno nastavljamo predano djelovati za spas više od milijun djevojčica i dječaka poput Emmanuela!

Updated: 24 svibnja 2016
  • Share