unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Predstavljena brošura o dojenju za majke prijevremeno rođene djece

Zagreb, 16. studenog 2017.

Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece Ministarstvo zdravstva i UNICEF predstavili su brošuru „Dojenje prijevremeno rođene djece u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja”. Brošuru sa savjetima za majke predstavila je autorica dr. Snježana Gverić Ahmetašević koja je istaknula da je cilj brošure osnažiti majke da ustraju u dojenju koje može biti izazov nakon prijevremenog porođaja.

Foto: Ilej/UNICEF

„Cilj ove brošure je podržati i  osnažiti obitelji s prijevremeno rođenom djecom na putu odrastanja djeteta uz osvješćivanje o važnosti i dobrobiti dojenja prijevremeno rođene djece. Ovo je prigoda podsjetiti i na projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, koju je  na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD), pokrenulo Ministarstvo zdravstva  u suradnji s  UNICEF -om,  kako bi se prijevremeno rođenoj  djeci i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti hraniti se majčinim mlijekom osigurala najbolja moguća skrb“, izjavila je dr. sc. Ružica Palić Kramarić, pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.

Uz savjete stručnjaka, vrijedan doprinos brošuri dala su i inspirativna iskustva majki koje su se i same suočile s brigom i problemima oko izdajanja i dojenja svoje prijevremeno rođene djece. Višestruko manji rizik od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te dokazano kraći boravak u bolnici snažan su motiv za podršku dojenju najranjivije djece.

Foto: Ilej/UNICEF

„Majčino mlijeko zlatni je standard prehrane za svako dijete, a za prijevremeno rođenu djecu ono je i hrana i lijek. Stoga je iznimno važno da svaka majka dobije kvalitetnu podršku na putu do uspješnog dojenja. Ova brošura nastala je kao dodatak projektu osnivanja prve banke humanog mlijeka, strateškim planom Ministarstva zdravstva predviđeno u 2018. godini. Veseli nas što u brizi za najmlađu djecu usko surađujemo s Ministarstvom i što imamo snažnu podršku Čuvara djetinjstva, naših donatora”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Foto: Ilej/UNICEF

„Kao majka dvije djevojčice blizanke, rođene u 35. tjednu trudnoće mogu reći da je za uspjeh dojenja ključna podrška, posebno kada je riječ o dojenju prijevremeno rođene djece. Iz vlastitog iskustva znam da nije dovoljno samo željeti dojiti, važno je educirati se o dojenju još za vrijeme trudnoće, a kasnije imati i podršku zdravstvenog osoblja i obitelji“, kazala je glumica i podržavateljica UNICEF-a Mirna Medaković Stepinac govoreći o svom osobnom iskustvu kao majka dvije prijevremeno rođene djevojčice.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko ključno je za njihovo preživljavanje i razvoj. Brošura za majke bit će dostupna u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja, a majke je mogu preuzeti i na internetskim stranicama UNICEF-a.

Ukoliko želite biti obavješteni o novim UNICEF publikacijama, molimo Vas da se prijavite na našu mail listu.

Preskoči ovaj korak

Updated: 16 studenoga 2017
  • Share