unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Rođen tako malen da je mogao stati na majčin dlan

FOTO: Obiteljski album

Filip se rodio u 28. tjednu trudnoće i težio je samo 950 grama. Njegovi roditelji, Ivona i Nino Majder, nisu očekivali da će svojeg prvijenca ugledati tako rano jer je trudnoća dotad tekla potpuno uredno. Sve dok jedne noći Ivona nije osjetila čudne bolove zbog kojih je odmah otišla u bolnicu. Ujutro se rodio Filip.

"Osjećala sam se izgubljeno, tužno, zbunjeno. Kad sam se probudila, rekli su mi da je živ, koliko je težak i dug te da je u inkubatoru spojen na respirator. Vidjela sam ga tek sutradan kad su me pustili iz šok-sobe jer sam cijeli prvi dan ležala s kateterom, nepomična u krevetu"

– prisjeća se Ivona Filipova rođenja.

Uslijedili su dani strepnje i neizvjesnosti jer prijevremeni porod sa sobom nosi brojne rizike i moguće trajne posljedice na djetetovo zdravlje. Zato je maleni Filip prvih 48 dana života proveo u inkubatoru. Nakon deset dana maleni je počeo samostalno disati i skinuli su ga s respiratora.

"Sljedeći, 11. dan izvadili su ga iz inkubatora i sa svim onim žicama stavili na moju golu kožu"

– opisuje Ivona trenutak kad je svoju bebu mogla osjetiti na vlastitoj koži i kad je Filip ponovno čuo otkucaje majčina srca.

Svaki su se dan mazili po sat vremena, tijekom kojih su dječačiću i mama i tata pričali, pjevali, tako ga bodreći. A mali Filip, koji nije bio veći od majčina dlana, napredovao je iz dana u dan, što je roditeljima ulijevalo nadu da će naposljetku sve biti dobro. Filip je otpočetka hranjen majčinim izdojenim mlijekom budući da prijevremeno rođena djeca još nemaju razvijen refleks sisanja. Međutim, nakon mjesec dana postupno je počeo i sisati, na ponos roditelja, ali i osoblja neonatologije na Svetom Duhu koje je cijelo vrijeme bilo uz roditelje, osnažujući ih kako bi oni mogli pomoći svojem djetetu.

A supružnici Majder tu su skrb itekako osjetili, pa je njihov maleni Filip u kontaktu “koža na kožu” s njima osjećao samo roditeljsku radost i ljubav. Strah od mogućih posljedica prijevremenog poroda roditelji su pri ulasku na odjel neonatologije ostavili za sobom.

"Osoblje bolnice bilo je puno podrške i razumijevanja. Pazili su na Filipa i njegove malene ‘cimere’ kao da su njihovi dok nas roditelja nije bilo na odjelu. Taj je posao uistinu više od posla. I danas ih redovito posjećujemo da bismo vidjeli kako Filip napreduje"

– kaže Ivona.

Napokon, nakon više od 70 dana u bolnici, došao je dan da mali borac stigne kući. S 2140 grama, i dalje je bio minijaturan, ali jako sladak, kaže mama Ivona. Zahvalna je osoblju bolnice što im je detaljno pokazalo kako ga kupati, presvlačiti, prematati, dati mu kapi, na koje sve preventivne preglede treba otići.

Mama i tata Majder s Filipom su posjetili neuropedijatra, fizijatra, oftalmologa, Mali dom (Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži). Unatoč svim pretragama koje su uslijedile, roditelji su bili presretni kad su napokon mogli biti sa sinom jer im je bilo jako teško svakodnevno ga ostavljati u bolnici.

FOTO: Obiteljski album

Iščekivanje, briga, neizvjesnost, sve se na kraju isplatilo: Filip je danas, s nepunih deset mjeseci, zdravo i veselo dijete. Osim vježbica, obaveznih dok maleni ne prohoda, i redovitih kontrola koje prate prijevremeno rođenu djecu, Filip nema nikakvih teškoća.

>> Skrb za prijevremeno rođenu djecu

Updated: 28 siječnja 2016
  • Share