unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Razmjenom iskustava do bolje zaštite djece bez pratnje

Foto: TGeorgiev

Počela međunarodna konferencija o djeci bez pratnje „Na putu i sami”

Zagreb, 13. listopada 2016. 

Više od 70 stručnjaka iz devet zemalja okupilo se na međunarodnoj konferenciji „Na putu i sami: Kako učinkovito odgovoriti na potrebe djece bez pratnje u jugoistočnoj Europi?” koja je započela danas u Zagrebu. Prema podacima Eurostata, samo u 2015. godini je više od 88 300 djece izbjeglica i migranata bez pratnje zatražilo azil u Europskoj uniji, što je gotovo četiri puta više u odnosu na godinu prije. Mnoga od njih prošla su kroz jugoistočnu Europu, a neka djeca još uvijek se nalaze u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

Sudionici konferencije razgovarat će o svojim iskustvima u zaštiti djece bez pratnje i djece koja su se odvojila od obitelji u Hrvatskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, i Nizozemskoj. Uz sudionike tih zemalja, u raspravu će se uključiti i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Dobre prakse predstavit će i predstavnici regionalnih ureda UNHCR-a i UNICEF-a, a o iskustvima udomljavanja djece bez pratnje govorit će predstavnik udruge Nidos iz Nizozemske. Konferenciju organiziraju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo socijalne politike i mladih te Ured UNICEF-a za Hrvatsku, te je ona dio inicijative #EU4HumanRights.

Cilj je konferencije jačati međuresornu i prekograničnu suradnju kako bi djeca bez pratnje ostvarila svoja prava na zaštitu kako u zemljama tranzita tako i u zemljama odredišta.

Valentina Otmačić (UNICEF), Lidija Pelivan Stipetić (MUP), Amir Muharemi i Jasna Ognjanovac (MVEP), Ivana Milas Klarić, Pravobraniteljica za djecu

„U migracijskim kretanjima djeca bez pratnje su najranjivija, te je potrebno osigurati zaštitne mehanizme kako ne bi bila u riziku da postanu žrtve trgovanjem ljudima ili dio zastrašujuće brojke od 10 000 djece koja se od početka migracijske krize smatraju nestalom. Republika Hrvatska postavila je sustav zaštite putem Protokola o postupanju prema djeci odvojenoj od roditelja – stranih državljana, te uspostavom mehanizma posebnih skrbnika. Sada započinje proces revizije i unapređenja protokola, čemu će iskustva drugih zemalja koja smo ovdje čuli sigurno doprinijeti.“, kazala je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Diana Topčić Rosenberg.

Boljoj suradnji doprinijet će i razmjena iskustava i praksi stečenih tijekom izbjegličke i migrantske krize, kako bi se na temelju naučenih lekcija pronašao učinkovit odgovor na izazove u zaštiti i ostvarivanju prava djece bez pratnje i djece odvojene od obitelji.

„Razmjeri i dinamika izbjegličke krize kakvoj svjedočimo unazad više od godinu dana pred sve nas stavili su velike izazove. Tijekom izbjegličke krize bilo je vrlo složeno pronalaziti rješenja u najboljem interesu djece koja su se odvojila od svojih obitelji te djece bez pratnje. Vjerujem da je danas dobar trenutak da podijelimo iskustva, izazove i neka inovativna rješenja koja su zemlje pronašle u hodu kako bismo bili spremniji odgovoriti na potrebe djece izbjeglica i migranata. Drago mi je da je upravo Hrvatska još jednom mjesto okupljanja i razmjene u korist najranjivije djece”, poručila je prilikom otvaranja Konferencije Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

U Hrvatskoj se trenutačno nalazi devetnaestero djece bez pratnje. Neka od njih već su godinu dana u Hrvatskoj, gdje im je osigurana skrb, no njihova budućnost i dalje je neizvjesna.

Updated: 13 listopada 2016
  • Share