unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Saba je pobijedila glad

Prije dvije godine Saba je prvi put otvorila oči. Kao i svi roditelji, i njezini su se nadali da će njihova djevojčica odrastati u mirnom i sigurnom okruženju. No Saba je rođena u Jemenu, gdje oružani sukob već godinama ugrožava živote najmlađih.  

Gotovo 2 milijuna djece u Jemenu je pothranjeno, a 360 000 ih je teško pothranjeno i neće preživjeti ukoliko ne prime humanitarnu pomoć. Nedostatak bolnica i liječnika dodatno pogoršava situaciju.

Sabina obitelj je iz lučkog grada Hudaydaha. “Suprug nije mogao naći posao, a od lokalnih organizacija nismo dobili pomoć. To je loše utjecalo na zdravlje moje kćeri”, prisjeća se Ashwaq Al-Raei, Sabina majka.

Kada se Sabino zdravlje pogoršalo, njezina majka nije znala što učiniti.

"Nismo imali novaca da idemo u kliniku. Otišla sam do liječnice u selu i zamolila je da mi spasi dijete."

Saba je bila u vrlo lošem stanju stoga je poslana u Centar za terapeutsku prehranu, rad kojeg podržavaju UNICEF i zaklada Taybah. Tamo djeca koja pate od komplikacija uzrokovanih pothranjenošću mogu primiti intenzivnu terapiju.   

Saba je u centar stigla u vrućici, s teškom dijarejom i s početnim stadijem upale pluća. Težila je samo 5.7 kilograma. Liječnik joj je dijagnosticirao tešku, po život opasnu pothranjenost i primljena je u centar kako bi mogla dobiti terapiju.

UNICEF/Almahbashi

Nakon trodnevnog liječenja posebnom terapeutskom hranom i antibioticima, Sabino se stanje znatno poboljšalo. Presretna majka odvela ju je kući, no zdravstveni djelatnici nastavit će pratiti njezino stanje i po potrebi je vratiti u centar.

Updated: 30 svibnja 2019
  • Share