unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Sada znamo što treba

Foto: Barišić

Arianna (11) i Leon (6) svakodnevno dolaze u igraonicu Ganja u Gunji, čiji rad podržava UNICEF. Nakon što je Gunju pogodila nezapamćena poplava, Ganja je postala utočište za djecu koja su trebala sigurno mjesto za igru dok se njihov kraj borio s posljedicama katastrofe.

„Uvijek kad mi je dosadno dođem u Ganju jer je tu lijepo, a najviše volim crtati. Volim i čitati, a najdraža mi je knjiga Trnoružica. Inače, ja imam četiri sestre, i ja peta, i braco šesti.”, u jednom dahu nam je ispričala Arianna.

U Ganji se djeca igraju, no i uče mnoge korisne stvari. Uz igru na zanimljiv i interaktivan način otkrivaju kako se zaštititi od prirodnih katastrofa. Na dan kad smo ih posjetili Arianna i ostali učili su što sve može uzrokovati požar i kako ga svojim ponašanjem mogu spriječiti. 

"Do požara može doći ako odeš u trgovinu, a ostaviš upaljenu pećnicu. Vratiš se i bude požar. Onda moramo nazvati vatrogasce na 112 ili 193"

Kad se dogodi prirodna katastrofa poput poplave, požara ili potresa, djeca su najugroženija. Arianna se dobro sjeća poplave u Gunji: „Mi smo bili kod kuće i nismo ništa znali. Tata je mislio da će biti samo malo vode, ali onda je nazvao moj ujo i rekao mami da moramo otići iz svoje kuće. Strašno mi je bilo vidjeti vodu kako dolazi. Kad smo se vratili kući, sve je bilo puno mulja. Svi smo pomagali u čišćenju. Dugo smo živjeli u kontejnerskom naselju.” 

Prirodne se katastrofe događaju, no kako reagiramo na njih sami određujemo. Stoga je UNICEF pokrenuo edukativne aktivnosti s ciljem da djevojčice i dječaci nauče kako se zaštititi prilikom prirodnih katastrofa. 

Foto: Barišić

Leon je u Ganji mnogo naučio i o potresima: „To je kad se trese zemlja i onda staza ili cesta puknu. Cestu i stazu se može zalijepiti ljepljivom trakom kada puknu. Bude i grmljavina nekad prije potresa. To sam na TV-u vidio, na crtiću. Nije mi to bilo strašno jer je to samo crtić, ali u Japanu ima potresa i tamo se ljudi sigurno boje.”

Učeći ih o rizicima, zaštiti i spašavanju, djecu pripremamo za odgovornu reakciju u slučaju katastrofe. Donirajte sada i pomozite djeci da spremna dočekaju prirodne katastrofe. 

Powered by T-com Pay Way

Updated: 04 listopada 2016
  • Share