unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Slavonski Brod i UNICEF zajedno za djecu

24. studenog 2015.

Grad Slavonski Brod i UNICEF danas su u gradskoj vijećnici najavom izgradnje dječjeg igrališta, obilježili godinu dana od početka programa za uspješnije uključivanje ranjivih skupina djece u osnovnu školu „Krenimo zajedno”, koji završava krajem godine.

O suradnji Slavonskog Broda i UNICEF-a u provedbi aktivnosti za najranjiviju djecu govorili su Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Irena Čugura Čerić, ravnateljica OŠ „Hugo Badalić“ te Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda.

Programom „Krenimo zajedno“ UNICEF, Pučko otvoreno učilište „Korak po Korak“, OŠ „Hugo Badalić“ i predstavnici romske nacionalne manjine, uz podršku Grada, u proteklih su godinu dana okupili ključne dionike lokalne zajednice i roditelje, s ciljem uspješnijeg uključivanja romske i druge djece iz socijalno ugroženih obitelji u osnovnu školu. Kako bi se osnažili učitelji i roditelji – dvije strane koje najviše utječu na život djeteta i uspješan početak školskog obrazovanja – provodile su se radionice s roditeljima i djecom u školi i romskom naselju, održana je edukacija stručnog osoblja škole s naglaskom na kvaliteti poučavanja i promjeni stavova te su osigurani edukativni materijali i tableti s posebno prilagođenim aplikacijama.

U program je bilo uključeno 39 djece u dobi od 5 do 7 godina, 69 roditelja/članova obitelji i 45 djelatnika škole. Kao dio programa „Krenimo zajedno“, moderno dječje igralište planirano je uz projekt izgradnje Društvenog doma u naselju Josip Rimac, gdje živi velik broj romskih obitelji.

UNICEF će opremiti dječje igralište dok će Grad osigurati pripremu terena, infrastrukturu za opremanje, rasvjetu i održavanje igrališta.
„UNICEF i Slavonski Brod dugogodišnji su partneri u unaprjeđenju života djece. Odnedavno to obuhvaća i one koji su tu privremeno, na putu u sigurniju budućnost. Da bi najranjivija djeca mogla odrasti u ravnopravne članove društva trebamo im zajedno osigurati priliku za kvalitetno obrazovanje, prostor za razvoj kroz igru i druženje, ali i pružiti podršku njihovim roditeljima“, poručila je predstojnica ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Uz program „Krenimo zajedno“ i podršku djeci izbjeglicama i migrantima u prihvatnom centru, UNICEF je u Slavonskom brodu u proteklih godinu dana donirao opremu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom te osigurao opremu i edukaciju za odjel neonatologije u rodilištu, kojem je ove godine ponovno obnovljen status „Rodilište-prijatelj djece“.
Također, UNICEF podržava provedbu radionica za roditelje predškolske djece i djece s teškoćama Rastimo zajedno i Rastimo zajedno plus, rad grupa za potporu dojenju te dodatnu edukaciju stručnjaka koji rade s djecom u pravosudnom sustavu na području Brodsko-posavske županije.

Infografika: Podrška djeci i roditeljima u Slavonskom Brodu

Updated: 31 prosinca 2015
  • Share