unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Split i UNICEF već petu godinu zajedno za najmlađe

Foto: MKneževićBarišić/UNICEF

Uspješna suradnja Grada Splita i UNICEF-a nastavit će se i u 2019. godini. Grad Split i nadalje će osiguravati prostor za UNICEF-ove aktivnosti u gradu i podržati suradnju s gradskim tvrtkama Čistoća te Vodovod i kanalizacija. U Splitu se provode brojni UNICEF-ovi programi za podršku roditeljima i djeci, a danas potpisan sporazum nastavak je dosadašnje uspješne suradnje.

„Cilj ovog Sporazuma nije samo povećanje namjenskih sredstava najranjivijim skupinama djece, nego je cilj i podizanje svijesti da se uplatnicama UNICEF-a izravno pomaže djeci, udrugama, kao i brojnim programima koje ova poznata organizacija UN-a aktivno provodi u našem gradu. Split ima više udruga koje vrijedno i marljivo rade s djecom, a što  su prepoznali i podržali Grad Split i UNICEF“, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Splita, Jelena Hrgović Tomaš.

„U srcu UNICEF-a suradnja je o svim pitanjima koja se tiču djece, te me stoga posebno raduje što će Grad Split i UNICEF nastaviti surađivati na dobrobit djevojčica i dječaka u Splitu, ali i Hrvatskoj i svijetu. Zahvaljujem građankama i građanima Splita, Gradu Splitu te gradskim tvrtkama na podršci bez koje brojni programi za roditelje i djecu koje provodimo ne bi bili mogući”, kazala je Đurđica Ivković, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Foto: MKneževićBarišić/UNICEF

Kroz program „Potpomognuta komunikacija za djecu s teškoćama” UNICEF je u 2018. godini osigurao opremu za potpomognutu komunikaciju te edukaciju za stručnjake koji rade s djecom s teškoćama u 32 organizacije diljem Hrvatske. U ovom programu, čiji je cilj podrška djeci s teškoćama u razvijanju komunikacijskih vještina, sudjelovali su i Udruga Anđeli, Poliklinika za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, COO „Juraj Bonači” i COO „Slava Raškaj” iz Splita. Riječ je o donaciji ukupne vrijednosti 129.613,00 kuna.

Foto: MKneževićBarišić/UNICEF

Kako bismo podržali rast i razvoj najmlađih Splićana, djevojčica i dječaka koji su prijevremeno rođeni, za neonatološki odjel rodilišta KBC-a Split ponovno smo osigurali  opremu koja olakšava dojenje i omogućuje da roditelji budu uz dijete tijekom liječenja. Pribavljene su fotelje, jastuci za pozicioniranje prijevremeno rođenih beba, uređaj za mjerenje buke, topovi za klokansku skrb i drugo. Neonatološki odjel u Splitu opremili smo i profesionalnim hladnjakom i zamrzivačem za pohranu majčina mlijeka. U 2018. godini u poboljšanje uvjeta na neonatološkom odjelu rodilišta KBC-a Split uloženo je 60.113,00 kuna.

Nakon ulaganja u edukaciju i opremu koja pomaže da Županijski i Općinski sud u Splitu budu mjesta na kojima se djeca žrtve i/ili svjedoci nasilja osjećaju sigurno i zaštićeno, u prošloj je godini osigurana daljnja specijalistička edukacija za stručnjake koji s djecom rade forenzičke intervjue.

UNICEF je nastavio podržavati Udrugu udomitelja „Tobolac”, Obiteljski centar Split te sve stručnjake koji se bave obiteljsko-pravnom zaštitom, a u šest vrtića provode se besplatne radionice za roditelje − Rastimo zajedno i Rastimo zajedno plus − koje su razvijene u suradnji s domaćim stručnjacima.

Updated: 27 ožujka 2019
  • Share