unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

Sva su rodilišta u Hrvatskoj „Rodilišta prijatelji djece”

GDojcinovic/UNICEF

Zagreb, 19. travnja 2016.

Velikoj obitelji rodilišta u Hrvatskoj koja nose prestižan status „rodilišta prijatelja djece” danas se pridružuje Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb („Petrova”). Time se  Hrvatska pridružuje vodećim zemljama u svijetu koje promiču dojenje u rodilištima. Program „Rodilišta prijatelji djece” provode Ministarstvo zdravlja i UNICEF.

Priznanje su vršitelju dužnosti sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Anti Ćorušiću i predstojniku Klinike za ženske bolesti i porode prof. dr. sc. Slavku Oreškoviću na prigodnoj svečanosti uručili predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić, pomoćnica ministra zdravlja dr. Ružica Palić-Kramarić, koordinator programa „Rodilišta prijatelji djece” prof. dr. sc. Josip Grgurić. Čestitali su osoblju na važnom postignuću koje je osiguralo da majke i djeca u prvim zajedničkim danima, uz odgovarajući smještaj, dobiju i najbolju moguću skrb.

„Dobra skrb u rodilištima izravno utječe na početak života djece, a podrška dojenju podrška je boljem zdravlju majki i djece. Ta je podrška jako važna i za prijevremeno rođenu djecu jer je majčino mlijeko vjerojatno najbolje individualno skrojeni lijek koji postoji. Vrijednosti koje hrvatska rodilišta usvajaju primjenom deset koraka do uspješnog dojenja važno je trajno primjenjivati jer jedino njihova primjena jamči održivost dobrih rezultata”, istaknula je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić.

prof. Josip Grgurić (UNICEF), dr. Ružica Palić-Kramarić (Ministarstvo zdravlja), dr. Marcela Ijilić Krpan, dr. Dragica Gazdek, prof. Slavko Orešković (Klinika za ženske bolesti i porode), Valentina Otmačić (UNICEF)

Prof. dr. sc. Josip Grgurić tom je prilikom rekao kako inicijativa, koja je u Hrvatskoj započela prije pune 23 godine, ne završava proglašenjem svih rodilišta „rodilištima prijateljima djece”. „Sljedeći je korak unaprijediti postojeću praksu u rodilištima kako bi ona postala naklonjenija majkama, ali i proširenje inicijative i na djecu u jedinicama intenzivne skrbi jer je dosadašnja praksa pokazala nedovoljno poznavane uloge dojenja u liječenju te djece”, objasnio je prof. dr. sc. Grgurić.

Rodilište KBC-a Zagreb, prilikom ocjenjivanja o poštivanju svih „Deset koraka za uspješno dojenje”, posebno se istaknulo u poticanju kontakta „koža na kožu” i prvog podoja odmah nakon poroda te u podršci dojenju u Jedinici intenzivnog liječenja prijevremeno rođene djece.

„Deset koraka za uspješno dojenje” koje rodilište treba ispuniti da bi dobilo naziv „prijatelj djece” obuhvaća niz mjera za poticanje dojenja odmah nakon poroda te podršku majkama i nakon izlaska iz rodilišta. Rodilišta koja žele zadržati ovu potvrdu kvalitete skrbi o majkama i djeci svake tri godine trebaju zatražiti ponovno vanjsko ocjenjivanje.

Na svečanom uručenju bila je voditeljica Odsjeka za zdravstvo Grada Zagreba dr. Jasmina Brčić.

  • Rodilišta prijatelji djece

    Rodilišta prijatelji djece

    Inicijativa za humanizaciju rodilišta i poticanje dojenja u koju su se uključila sva rodilišta u Hrvatskoj.

Updated: 19 travnja 2016
  • Share