unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

IKEA opremila prostorije za 120 djece u suradnji s UNICEF-om i Gradom Siskom

OŠ Hrastelnica (foto: Domagoj Kunić)

Novi, šareni prostori za djecu Siska

Grad Sisak i UNICEF danas su obišli novoobnovljene prostore Područne škole Hrastelnica, jedne od četiriju obrazovnih ustanova s područja grada Siska koje su uređene i opremljene u sklopu programa „Sisačka šarena inkluzija“. Prostori škola i predškola opremljeni su novim namještajem i didaktičkom opremom zahvaljujući donaciji tvrtke IKEA u vrijednosti od 160.000 kn, što predstavlja vrijedan doprinos u uključivanju ranjivih skupina djece u programe obrazovanja u Sisku.

OŠ Hrastelnica (foto: Domagoj Kunić)

Program „Sisačka šarena inkluzija“ pokrenut je od strane Grada Siska i UNICEF-a s ciljem omogućavanja pristupa kvalitetnom obrazovanju romskoj djeci i drugim ranjivim skupinama djece s područja grada Siska. Program uključuje edukaciju i podršku učiteljima i odgajateljima za kvalitetan početak procesa obrazovanja djece kao i trajnu suradnju s roditeljima kako bi što više djece bilo pravovremeno uključeno u obrazovne programe. Provodi se u suradnji s gradskim školama i vrtićima te Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“, a obuhvaća 60-tero romske i 60-tero neromske djece, više od stotinu roditelja i članova obitelji, te učitelje, stručne suradnike i rukovodstvo OŠ Galdovo i njezine područne škole Hrastelnica.

OŠ Hrastelnica (foto: Domagoj Kunić)

O značaju ulaganja u prostore predškolskih ustanova za provođenje programa „Sisačka šarena inkluzija“ govorili su gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić te predstavnik tvrtke IKEA Igor Štefanec.

OŠ Hrastelnica (foto: Domagoj Kunić)

„Ovo je odličan projekt s kojim smo s pola milijuna kuna opremili prostore osnovnih škola Hrastelnica i Braća Bobetko te dva sisačka vrtića zahvaljujući našim partnerima iz UNICEF-a i IKEA-e. Ideja je najranjivijim skupinama djece omogućiti kvalitetno obrazovanje, ali uz uključivanje i njihovih roditelja, jer bez njih ovaj projekt nije održiv. Ovaj je projekt jedinstven jer promiče dobar glas o sisačkom školstvu i predškolskom odgoju“, poručila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

OŠ Hrastelnica (foto: Domagoj Kunić)

„Poticaj za razvoj u ranom djetinjstvu najvrjedniji je dar za svako dijete, a takvih je poticaja za djecu i obitelji slabijeg imovinskog statusa, pripadnike manjinskih zajednica, kao i za djecu s teškoćama u razvoju, još uvijek premalo. Stoga nas iznimno veseli što je tvrtka IKEA prepoznala važnost ulaganja u rano obrazovanje najranjivijih skupina djece kako bi oni dobili jednake prilike i mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala kao i ostala djeca. Sigurna sam da će novi, šareni prostori postati mjesto u kojem će djeca, učitelji, odgajatelji i roditelji s područja Grada Siska s veseljem provoditi vrijeme u igri, učenju i druženju, što će poboljšati obrazovne ishode djece i pozitivno utjecati na kvalitetu njihova života u odrasloj dobi.“, poručila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

OŠ Hrastelnica (foto: Domagoj Kunić)

„Nama u tvrtki IKEA djeca su najvažniji ljudi na svijetu te kontinuirano nastojimo unaprijediti uvjete ranjivih skupina djece kako bi imali više mogućnosti da stvore bolju budućnost za sebe i svoje obitelji. Zato smo odlučili podržati projekt UNICEF-a i Grada Siska „Šarena sisačka inkluzija“ u sklopu kojeg smo, uz donaciju namještaja i opreme za uređenje obrazovnih ustanova obuhvaćenih projektom, pružili i svoje znanje i stručnost u opremanju i uređenju volontiranjem naših zaposlenika“,  istaknuo je Igor Štefanac, PR menadžer IKEA Hrvatska.

Osim predškole i škole Hrastelnica, donacijom tvrtke IKEA opremljeni su prostori Dječjeg vrtića Sisak Stari, Dječjeg vrtića Sisak Novi te osnovne škole Braća Bobetko. Ukupna vrijednost programa „Sisačka šarena inkluzija“ iznosi više od pola milijuna kuna.

 • Sisačka šarena inkluzija

  Sisačka šarena inkluzija

  „Sisačka šarena inkluzija” uključuje edukaciju i podršku učiteljima i odgajateljima za kvalitetnu integraciju romske djece u obrazovni sustav, a omogućava i potpuni obuhvat predškolom romske djece od 5. do 7. godine života s područja Grada Siska.

 • Uključivanje romske djece u osnovnu školu

  Uključivanje romske djece u osnovnu školu

  Cilj programa je romskoj djeci omogućiti bolji početak u školi i kasnije ravnopravno sudjelovanje u društvu te izlazak iz kruga siromaštva.

Updated: 21 rujna 2016
 • Share