unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UN-ove agencije pozivaju na omogućavanje sigurnijeg putovanja za izbjeglice i migrante

Od početka izbjegličke krize u rujnu 2015. godine u pokušaju prelaska istočnog Sredozemlja utopilo se po dvoje djece dnevno, a broj djece koja umiru raste, upozoravaju Međunarodna organizacija za migracije, UNHCR i UNICEF. Agencije pozivaju na povećanje sigurnosti osoba koje bježe od sukoba i očaja. Od prošlog rujna, kad je tragična smrt malenog Aylana Kurdija zadobila svjetsku pozornost, više od 340 djece, među kojom je bilo mnogo novorođenčadi i male djece, utopilo se u istočnom Sredozemnom moru. Ukupan broj djece koja su umrla mogao bi biti čak i veći, kažu iz agencija, jer su njihova tijela mogla nestati u moru.

"Ne možemo samo okrenuti glavu od tragedije tolikog broja nedužnih mladih života i izgubljenih budućnosti, ili ne učiniti ništa da otklonimo opasnosti s kojima se suočava još vrlo velik broj djece"

– izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

"Možda trenutno nismo u mogućnosti zaustaviti očaj zbog kojeg toliki broj ljudi pokušava prijeći more, ali države mogu i moraju surađivati kako bi to opasno putovanje učinile sigurnijim. Nitko ne stavlja dijete u čamac ako mu je na raspolaganju sigurniji izbor."

Ruta Egejskog mora između Turske i Grčke među najsmrtonosnijim je rutama za izbjeglice i migrante na svijetu. Nemirno more zimi, preopterećenje te loša kvaliteta čamaca i opreme za spašavanje povećavaju opasnost od prevrtanja, što putovanje čini znatno opasnijim.

"Ove tragične smrti na Sredozemlju nepodnošljive su i moraju se zaustaviti"

– rekao je Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi.

"Jasno je da je potrebno uložiti više napora u borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima. Također, s obzirom na to da je velik broj poginule djece i odraslih pokušavao pridružiti se rodbini u Europi, organizirani načini legalnog i sigurnog putovanja, na primjer kroz programe preseljenja i spajanja obitelji, trebali bi biti postavljeni kao apsolutni prioritet ukoliko želimo smanjiti broj žrtava"

– dodao je. Glavni tajnik UN-a pozvao je na održavanje sastanka na visokoj razini 30. ožujka u Ženevi o globalnom dijeljenju odgovornosti kroz pravne putove za prijem izbjeglica iz Sirije. S obzirom na to da postotak djece u ukupnoj populaciji izbjeglica i migranata sad iznosi 36 posto, proporcionalno je narasla i mogućnost da se utope u Egejskom moru prelazeći iz Turske u Grčku. U prvih šest tjedana 2016. godine, od 80,000 izbjeglica i migranata koji su prelazili istočno Sredozemlje, utopilo se 410 osoba. Ovo predstavlja povećanje od 35 puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"Brojiti živote nije dovoljno. Moramo djelovati."

– rekao je William Lacy Swing, generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije u Ženevi.

"Ovo nije samo problem Sredozemlja, pa čak ni samo problem Europe. Ovo je humanitarna katastrofa u nastajanju koja zahtijeva angažman cijelog svijeta. Potres na Haitiju 2010. godine nije bio problem samo jedne hemisfere, niti je to bio tsunami u Jugoistočnoj Aziji 2004. godine. Na ove katastrofe odgovorilo se snažnim humanitarnim akcijama. Dakle, to mora biti slučaj i s ovom katastrofom"

Ženeva/Zagreb, 19. veljače 2016.

Updated: 25 veljače 2016
  • Share