unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UNHCR i UNICEF pokrenuli Plave točke – centre za bolju zaštitu djece i obitelji na njihovom putovanju kroz Europu

© UNICEF/UN011194/Georgiev

Zagreb/Ženeva, 26. veljače, 2016. – UNHCR – UN-ova Agencija za izbjeglice i UNICEF uspostavljaju posebne centre za podršku djeci i obiteljima na najčešće korištenim migrantskim rutama u Europi u sklopu zajedničkih nastojanja za povećanjem zaštite sve većeg broja djece i drugih osoba s osobitim potrebama koje dolaze u Europu.

Dvadeset centara za podršku djeci i obiteljima pod nazivom “Plave točke”, omogućit će siguran prostor djeci i njihovim obiteljima, gdje će im na jednom mjestu biti dostupne osnovne usluge, mogućnost igre, zaštita i savjetovanje. Cilj centara jest podrška ranjivim obiteljima tijekom njihovog putovanja, osobito djeci bez pratnje i djeci odvojenoj od obitelji za koje postoji opasnost od bolesti, ozljeda, nasilja, izrabljivanja i trgovine ljudima.

Situacija se još razvija, a zasad su prvi centri započeli s radom u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji ili se radi na njihovom otvaranju. Svih 20 centara započet će s radom u roku od tri mjeseca. 

“Plave točke” su potrebne jer dvije trećine osoba koje danas dolaze u Europu su žene i djeca: gotovo 60 posto osoba koje dolaze morskim putem u veljači čine žene i djeca, naspram 27 posto iz rujna 2015. U centrima će se također nastojati identificirati i zaštititi djecu i adolescente koji putuju sami te ih ponovno sjediniti s njihovim obiteljima ako je to moguće, a u skladu s njihovim najboljim interesima.

“Zabrinuti smo zbog dobrobiti dječaka i djevojčica koji putuju bez pratnje. Oni u cijeloj Europi nisu zaštićeni, a mnogi su proživjeli rat i teške uvjete samostalnog putovanja,” izjavio je Volker Türk, UNHCR-ov pomoćnik visokog povjerenika za zaštitu. Također je dodao kako će ovi centri “biti ključni pri utvrđivanju tko su ta djeca i pružanju zaštite koja im je potrebna u nepoznatom okružju gdje za njih mogu postojati opasnosti”.

“Život djece koja sada putuju se preokrenuo, na svakom koraku su se morala suočiti s teškim uvjetima i nesrećom. Ovi centri će im pružiti određen stupanj uređenosti, stabilnosti i sigurnosti u njihovim nesigurnim životima, mjesto na kojem mogu dobiti pomoć i podršku na koje sva djeca imaju pravo. Također će povećati kvalitetu nacionalnih sustava za zaštitu djece,” izjavila je Marie-Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna izaslanica za izbjegličku i migrantsku krizu u Europi.

Međutim identificiranje djece kojima je potrebna pomoć je složeno. U nekim državama se mladi putnici pretvaraju da su odrasli kako ih na njihovom putovanju vlasti ne bi usporavale i zadržavale, a na taj način se izlažu riziku od izrabljivanja. Prošle godine je više od 90 000 djece bez pratnje i djece odvojene od roditelja bilo registrirano i zatražilo azil ili bilo pod posebnom skrbi u Europi, uglavnom u Njemačkoj i Švedskoj.

Centri za podršku djeci i obiteljima bit će prepoznatljivi i imat će standardiziran i stalan komplet usluga koje će pružati različite organizacije, uključujući nacionalna društva Crvenog križa i partnerske nevladine organizacije. Oni međutim ne zamjenjuju odgovornost i obavezu država da učine sve što je u njihovoj moći kako bi pružili podršku i zaštitu djeci bez pratnje i djeci odvojenoj od obitelji te spriječili seksualno nasilje i nasilje temeljeno na rodu.

Centri će se nalaziti na odabranim strateškim mjestima – točkama za ulaz i izlaz na granicama, mjestima za registraciju, nekim strateškim gradskim središtima – a njihove usluge će također biti dostupne putem mobilnih timova na terenu. Usluge obuhvaćaju: 

  • obnovu obiteljskih veza – usluge koje pruža mreža Crvenog križa i Crvenog polumjeseca;
  • spajanje obitelji;
  • prostor za djecu i posebna mjesta za majke i dojenčad/malu djecu;
  • izdvojene prostorije za savjetovanje;
  • psihosocijalnu prvu pomoć;
  • pravno savjetovanje;
  • sigurna mjesta gdje žene i djeca mogu spavati;
  • socijalne radnike na terenu;
  • pult za informacije s bežičnim pristupom internetu.

I u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu uspostavljena je je „Plava točka“.

Preuzmite kartu Plavih točaka

Pročitajte Regionalno izvješće o izbjegloj djeci i UNICEF-ovim aktivnostima (na engleskom jeziku)

Updated: 01 ožujka 2016
  • Share