unicef.hr koristi kolačiće (eng. “cookies”) kako bi Vam omogućio bolje korisničko iskustvo. Više o upotrebi kolačića saznajte ovdje.

Slažem se

UNICEF i Slavonski Brod uključuju ranjivu djecu u obrazovanje

Pohađanjem predškole romska djeca se od malih nogu uključuju u život zajednice Foto: Klaus/UNICEFPohađanjem predškole romska djeca se od malih nogu uključuju u život zajednice

UNICEF-ovi napori za uključenje najranjivije djece u Slavonskom Brodu u rano obrazovanje daju održive rezultate. Na krilima UNICEF-ovih programa „Krenimo zajedno” i „Krenimo zajedno II”, Grad Slavonski Brod uspješno je ishodio 1,6 milijuna kuna za potporu obrazovanju romske djece iz Europskog socijalnog fonda.

Proslava početka vrtićke godine u romskom naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu Foto: KLauš/UNICEFProslava početka vrtićke godine u romskom naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu

Projekt Win Win – programi produženog boravka i predškole za djecu i učenike pripadnike romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu, za koji su osigurana europska sredstva, trajat će tijekom pedagoške i školske godine 2018./2019. Partneri grada Slavonskog Broda na njemu su OŠ Hugo Badalić, DV Ivana Brlić Mažuranić, Romska udruga mladih Brodsko-posavske županije, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod i Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

Uz vodstvo odgajateljica i odgajatelja, romska djeca igrom uče nove vještine Foto: KLauš/UNICEFUz vodstvo odgajateljica i odgajatelja, romska djeca igrom uče nove vještine

Lijepa je vijest proslavljena 15. rujna 2018. u romskome naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu, gdje su se predstavnici UNICEF-a okupili u društvu zamjenika gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoja Andrića, ravnateljice OŠ Hugo Badalić Irene Čugure Ćerić i ravnateljice DV Ivana Brlić-Mažuranić Zorane Butorac te odgojitelja i koordinatora u romskoj zajednici.

Zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda g. Hrvoje Andrić u društvu predstavnika UNICEF-a Foto: JIlić/Grad Slavonski BrodZamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda g. Hrvoje Andrić u društvu predstavnika UNICEF-a

„Kontinuirana podrška Slavonskog Broda i Ministarstva znanosti i obrazovanja dosadašnjim aktivnostima važna je za dugoročan uspjeh inkluzije romske djece u obrazovanje i njihove integracije u zajednicu. Vjerujem da će svi partneri na projektu opravdati povjerenje koje im je ukazano”, poručio je na događanju g. Andrić.

Proslava početka vrtićke godine u romskom naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu Foto: KLauš/UNICEFProslava početka vrtićke godine u romskom naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu

Napori lokalne zajednice čine velik doprinos integraciji romske djece, koja će dobiti mogućnost učenja i provođenja vremena s neromskim vršnjacima. Primjerice, u sklopu projekta Win Win Osnovna škola Hugo Badalić organizirat će ljetni kamp za djecu iz 3. i 4. razreda u kojem će sudjelovati i neromska djeca.

Višegodišnji trud lokalnih aktera koje UNICEF okuplja i podupire od 2013. godine na taj način daje opipljive plodove. Oni ne bi bili mogući bez entuzijazma romskih koordinatora Milana Mitrovića i Marine Jovanović, koji su potaknuli roditelje djece predškolskog uzrasta u Josipu Rimcu da upišu djecu u predškolu. U tom im je uvelike pomogla inicijativa ravnateljice dječjeg vrtića Zorane Butorac za obavljanje upisa unutar romskog naselja.

Proslava početka vrtićke godine u romskom naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu Foto: KLauš/UNICEFProslava početka vrtićke godine u romskom naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu

Na prigodnoj proslavi skorašnjeg početka pedagoške godine u naselju Josip Rimac održan je niz edukativnih i zabavnih aktivnosti s predškolskom djecom, koje su dovele do izražaja osjetan napredak djece u razvoju govornih i motoričkih vještina zahvaljujući pohađanju predškole. Među ostalim, tom su prilikom romska i neromska djeca zajedno pjevala naučene pjesme, slikala, natjecala se u skakanju u vreći te u drugim igrama.

500 000 kuna za bolji početak obrazovanja

  • 500 tisuća kuna za bolji početak obrazovanja

    500 tisuća kuna za bolji početak obrazovanja

    Ulaganje UNICEF-a i Grada Slavonskog Broda, s ciljem uključivanja djece iz naselja Josip Rimac u predškolski odgoj i obrazovanje, obuhvaća opremanje šest učionica područne škole Jelas, prijevoz djece i profesionalno usavršavanje za predškolske odgojiteljice .

Updated: 04 listopada 2018
  • Share